Ράδιο Βήτα Chatbox

Eπιδόματα: Ποια μπαίνουν σε ψηφιακή κάρτα

 

Και από το 2023 αλλάζουν τα πάντα σε μια σειρά από επιδόματα και στην καταβολή τους. Στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης είναι επί της ουσίας να καταργήσει τα μετρητά στην πληρωμή των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ και να τα αντικαταστήσει από μια νέα ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα. Ήδη αυτή η μέθοδος αξιοποιείται σε κάποιο βαθμό στις καταβολές που αφορούν στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Και η πρόθεση είναι η συγκεκριμένη πρακτική να επεκταθεί σε όλα τα επιδόματα.

Μετρητά τέλος για τους δικαιούχους τόσο των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ – με εξαίρεση τα αναπηρικά – όσο και εκείνων της ΔΥΠΑ (π.ΟΑΕΔ) από το 2023, καθώς θα καταβάλλονται πλέον μέσα σε μία.. ψηφιακή προπληρωμένη κάρτα! Μάλιστα, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει και «μπλόκο» σε συγκεκριμένες συναλλαγές, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

«Ελεγχόμενα» τα έξοδα των δικαιούχων με το  ψηφιακό επίδομα

 Βάσει της ρύθμισης που προωθείται θα προβλέπεται η καταβολή των επιδομάτων μόνο μέσω προπληρωμένης κάρτας, ενώ θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως… ο τζόγος.

Αυτό σημαίνει ότι για περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους τα ποσά των επιδομάτων θα μπαίνουν σε προπληρωμένη κάρτα και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς και έτσι οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα για να κάνουν τα ψώνια τους.

Παράλληλα, θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.α.

Σημειώνεται πως σήμερα με προπληρωμένη κάρτα κατά το ήμισυ καταβάλλεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα πρώην ΚΕΑ.

Από το 2023 όλο το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα μπαίνει στην προπληρωμένη κάρτα. Το ίδιο θα ισχύει για όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ με εξαίρεση τα αναπηρικά.

Ποια επιδόματα θα μπαίνουν σε ψηφιακή κάρτα

Ποια θα είναι όμως τα επιδόματα που σχεδιάζεται να καταβάλλονται σε ψηφιακή κάρτα;

Αναλυτικά :

Επίδομα Γέννησης: Με την κάρτα που θα λάβουν πια οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν με τα 2.000 ευρώ του επιδόματος οποιοδήποτε προϊόν τους χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη. Αντίθετα, με βάση το υφιστάμενο σύστημα, το ποσό των 2.000 ευρώ κατατίθεται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας και αυτή μπορεί να κάνει άμεση ανάληψη ακόμα και όλου του ποσού μέσω του ΑΤΜ ή τραπεζικού υποκαταστήματος.

Επίδομα Παιδιού (Α21): Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων: Χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για την συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο και ανέρχεται σε 360 ευρώ.

Αγροτική εστία: Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά στην καταβολή χρηματικού βοηθήματος ύψους 700 ευρώ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.

Επίδομα αναδοχής: Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του, οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου. Το ποσό που καταβάλλεται ξεκινάει από 325 ευρώ και κλιμακώνεται στα 375 ευρώ και πάνω για παιδιά με παθήσεις.

Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών: Το ποσό ξεκινάει από 300 έως 600 ευρώ με τη χρήση εισοδηματικών κριτηρίων.

Επίδομα ανεργίας: Διαμορφώνεται από 219 ευρώ έως 438 ευρώ το μήνα για έως ένα έτος, ανάλογα με το χρονικό διάστημα ασφάλισης του ανέργου και των αποδοχών του.

Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας

Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων

Επίδομα επίσχεσης

Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες

Ειδικό εποχικό βοήθημα

Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες

Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη

Επίδομα διαθεσιμότητας.

Πηγή enikos


Σχόλια