Ράδιο Βήτα

Sabah για Ελλάδα: «Αιτία πολέμου» για την Τουρκία η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

 

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας αφήνει να εννοηθεί πως η απόφαση του 1995 δεν αφορά μόνο το Αιγαίο Πέλαγος.

Το ερώτημα εάν πιθανή απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια «θα ξεκινούσε πόλεμο» με την Τουρκία ,θέτει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Sabah.

Αφορμή για το εν λόγω δημοσιεύμα είναι οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 στα 12 ναυτικά μίλια, νοτίως της Κρήτης, στοχεύοντας το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Ειδικότερα το δημοσίευμα σημειώνει πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί «αιτία πολέμου» για την Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί πως η απόφαση του 1995 δεν αφορά μόνο το Αιγαίο Πέλαγος.

«Ενώ η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζεται, ελληνικά ΜΜΕ αναφέρονται στο ενδεχόμενο αύξησης των χωρικών υδάτων στα ναυτικά μίλια. Η Τουρκία, από την άλλη, έχει δηλώσει πριν από χρόνια πως μια τέτοια κίνηση στο Αιγαίο θα θεωρούνταν ’’αιτία πολέμου’’» σημειώνει το δημοσίευμα.

«Εάν η Αθήνα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων η Άγκυρα θα κινηθεί αρχικά διπλωματικά», δηλώνει στην εφημερίδα ο πρώην Αρχηγός Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, Ισμαήλ Χακκί Πεκίν.

«Εάν η διπλωματία δεν λειτουργήσει, τότε θα υπάρξει σύγκρουση», τόνισε στη συνέχεια ο ίδιος υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί η Ελλάδα να κινηθεί μόνη της εάν δεν έχει από πίσω της ΗΠΑ και Γαλλία.

«Η Τουρκία μπορεί να περάσει τα πολεμικά πλοία της μέσω των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου και αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση με την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεκίν και πρόσθεσε πως η σύγκρουση θα είναι αποτέλεσμα ενεργειών της χώρας μας.

«Εάν η Ελλάδα προχωρήσει, τότε το τουρκικό ναυτικό και οι αεροπορικές δυνάμεις θα επέμβουν», συμπλήρωσε.

Πηγή parapolitika


Σχόλια