Ράδιο Βήτα Chatbox

Θάνατος 16χρονου: «Καζάνι που βράζει» η κοινότητα των Ρομά – Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ

 

Ο θάνατος του 16χρονου, που είχε δεχθεί πυροβολισμό από αστυνομικό, πυροδοτεί αντιδράσεις στους Ρομά. Βυθίστηκε στο πένθος ο οικισμός όπου διέμενε ο ίδιος και η οικογένειά του. «Δικαιοσύνη γιατί θα γίνουν χειρότερα», ζητούν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του. Κατεπείγουσα εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για γενική επιφυλακή σε όλο το αστυνομικό προσωπικό.

Ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη, και πέθανε το πρωί της Τρίτης (13/12). Ο ανήλικος που είχε δεχθεί πυροβολισμό από αστυνομικό, μετά από καταδίωξη, έφυγε από τη ζωή στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ήδη οι αντιδράσεις έχουν αρχίσει να εντείνονται από την κοινότητα των Ρομά.

Η λέξη που βγαίνει από τα χείλη όλων, είναι μία: Δικαιοσύνη. Ζητούν να μην αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός, καθώς όπως λένε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

«Πριν μισή ώρα πήραμε την απάντηση ότι ο Κώστας, ο 16χρονος, κατέληξε. Συλλυπητήρια στην οικογένεια. Έχει κι ένα παιδάκι… Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά από αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους κατοίκους του οικισμού όπου διέμενε ο Κώστας Φραγκούλης και η οικογένειά του.

«Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη, να μην πάει χαμένος έτσι. Τι ήταν; Σκυλί ήταν; Και σκυλί να ήταν, θα ήθελα δικαιοσύνη και για το σκυλάκι. Χάθηκε ένα παιδί 16 χρονών, δεν γίνεται να αφήσουν έτσι τα πράγματα. Δεν μπορούν να τον αφήσουν ελεύθερο, αύριο-μεθαύριο θα το κάνει σε άλλο παιδάκι», τονίζει μια γυναίκα με δάκρυα στα μάτια.

«Έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο; Να χαθεί ένα 16χρονο παιδί για 20 ευρώ; Έλεος. Είναι αγανακτισμένοι. Τρελαμένοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Εμείς ζητάμε δικαιοσύνη. Να δικαστεί αυτός ο άνθρωπος. Να μην μείνει ελεύθερος. Η ταυτότητα δεν γράφει Ρομά. Έλληνας πολίτης γράφει. Ό,τι δικαιώματα έχεις εσύ, έχω κι εγώ. Γράφει γύφτος εδώ ή τσιγγάνος; Άνθρωποι είμαστε όλοι», επισημαίνει ένας ακόμα άνθρωπος που ζούσε στην ίδια περιοχή με τον 16χρονο.

Οι περισσότεροι προειδοποιούν πως δεν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός, έτσι ώστε να μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα, ενώ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ρομά Ελλάδας, κάλεσε σε συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο. «Άδικα έφυγε το παιδί. Να αποδοθεί η δικαιοσύνη όπως αποδίδεται ίση για όλους», είπε χαρακτηριστικά Μάκης Μπόντης.

«Αυτές τις ώρες πρέπει όλοι να αντέξουμε και αυτό θα είναι το κέρδος», συμπλήρωσε. «Περιμέναμε ένα θαύμα. Εφόσον δεν έγινε ζητούμε από τη δικαιοσύνη να μπορέσει να απαλύνει τον πόνο όλων, έτσι ώστε να μην γίνονται τέτοια ατυχήματα και αδίκως να φεύγουν τέτοια παιδιά», είπε κλείνοντας τη δήλωσή του.

Κούγιας: Η κατηγορία γίνεται ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

Ο δικηγόρος του αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας, δήλωσε συντετριμμένος για τον θάνατο του 16χρονου. «Προσπαθούσα να είμαι σε επαφή με το νοσοκομείο για να μαθαίνουμε για το παιδί. Η κατηγορία αλλάζει και γίνεται ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο», είπε ο κ. Κούγιας. «Ο εντολέας μου έχει πληροφορηθεί τον θάνατο του παιδιού», συμπλήρωσε.

«Για πρώτη φορά, δεν το έχει συναντήσει ποτέ αυτό, ο εισαγγελέας που προτείνει για το αν έχει δίκιο ο εισαγγελέας και ο ανακριτής, διαφώνησε με τον ανακριτή. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δείχνει μια αδικαιολόγητη προκατάληψη», είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Κούγιας ανέφερε πως ο εντολέας του είναι ένας έντιμος άνθρωπος, πατέρας δύο παιδιών ο οποίος παλεύει καθημερινά πάνω σε μια μοτοσυκλέτα απέναντι σε εγκληματίες. «Πώς μπορεί να είναι η κατάστασή του; Βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότερο κατηγορία του ποινικού κώδικα», ανέφερε.

Σε γενική επιφυλακή το σύνολο της ΕΛΑΣ

Παράλληλα, «κόκκινος» συναγερμός έχει ηχήσει για την Ελληνική Αστυνομία, μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά. Ο 16χρονος είχε δεχθεί πυροβολισμό από αστυνομικό μετά από καταδίωξη, ένα γεγονός που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τα τελευταία 24ωρα από τους Ρομά σε όλη τη χώρα. Η τραγική κατάληξη του θανάτου του Κώστα Φραγκούλη, είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί σήμα σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έστειλε γραπτή εντολή σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, στην οποία γίνεται λόγος για έκτακτους, σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους με τους οποίους άπαντες τίθενται σε γενική επιφυλακή. Ειδικότερα όσα αστυνομικά τμήματα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας, τα οποία είναι κοντά σε καταυλισμούς Ρομά έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Η εντολή απευθύνεται, μάλιστα, σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους συνοριακούς φύλακες και τους ειδικούς φρουρούς. «Γνωρίζεται ότι κατ' εφαρμογή ανωτέρω σχετκώ και για έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες Υπηρεσιακούς λόγους από λήψεως παρούσας τίθεται σε γενική επιφυλακή το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι νεοτέρας και για λόγους προστασίας δημόσιας τάξης και ασφάλειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Την εντολή υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Σκούμας.

Πηγή newsbomb


Σχόλια