Ράδιο Βήτα

Ποδαρικό στο 2023 με αυξήσεις 20%-25% στο ρεύμα

 

Άνοδο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20% έως 25% σε σχέση με τον Δεκέμβριο εκτιμούν στελέχη του κλάδου, που αργά σήμερα το βράδυ αναμένεται να ανακοινώσουν τις προβλέψεις τους για τις χρεώσεις του Ιανουαρίου.

Η νέα χρονιά θα κάνει ποδαρικό με ανατιμήσεις στις τιμές του ρεύματος, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται στην αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής, η οποία παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών από αρχές του μήνα ακολουθεί ανοδική πορεία.

Mέχρι τις 20 Νοεμβρίου, η μέση τιμή στην αγορά της επόμενης μέρας είχε διαμορφωθεί στα 205,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η αντίστοιχη τιμή του Δεκεμβρίου έχει εκτοξευτεί με βάση τις χθεσινές τιμές κοντά στα 300 ευρώ/MWh. Για σήμερα η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 216, 67 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση 8% σε σχέση με χθες.

Στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμούν ότι οι τιμές του Ιανουαρίου θα ξεπεράσουν τα 400 έως και 450 ευρώ ανά  μεγαβατώρα, διαμορφώνοντας τιμολόγια άνω των 0,40 έως 0,45 ευρώ την κιλοβατώρα, με τις χαμηλότερες τιμές να κυμαίνονται –σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις- κοντά στα επίπεδα των 0,35 λεπτών την κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι για τον Δεκέμβριο, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις των προμηθευτών κυμάνθηκαν μεταξύ 0,27 ευρώ και 0,38 ευρώ.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να συνεισφέρει στο επίπεδο των επιδοτήσεων για τον Γενάρη προκειμένου να διατηρήσει στις τιμές των προηγούμενων μηνών τα τιμολόγια ρεύματος (0,15 έως 0,20 την κιλοβατώρα).

Είναι επίσης σαφές ότι η αγορά ηλεκτρισμού μπαίνει σε μια περίοδο αβεβαιότητας καθώς η μείωση των θερμοκρασιών φέρνει αύξηση της ζήτησης σε φυσικό αέριο και αυτό μεταφράζεται σε μείωση των αποθεμάτων στις αποθήκες των χωρών της ΕΕ, μεγαλώνοντας την αγωνία για το πώς θα αναπληρωθούν τα αποθέματα τους  επόμενους μήνες.

Για την προμήθεια το βάρος εκτός από την αύξηση των τιμών μεταφέρεται πλέον στη φορολόγηση των υπερκερδών, για τα οποία εντός των ημερών θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία πότε και πως θα καταβληθούν. Μεγάλος πονοκέφαλος για τις εταιρείες παραμένουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία μεγαλώνουν και στερούν από τις εταιρείες πολύτιμη ρευστότητα.

Πηγή newmoney


Σχόλια