Ράδιο Βήτα

Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα στις αρχές του 2023

 

Οι ανατιμήσεις σε προϊόντα διατροφής και άλλα βασικής ανάγκης αναμένεται να συνεχιστούν και τους πρώτους μήνες του νέου έτους, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Την ίδια στιγμή που το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών ήδη πιέζεται από τις σημαντικές αυξήσεις σε πολλά προϊόντα κατά τη διάρκεια του 2022, στον ορίζοντα όχι μόνο δεν φαίνεται αποκλιμάκωση τιμών αλλά έρχονται και νέες ανατιμήσεις.

Τα παραπάνω προκύπτει από τους τιμοκαταλόγους που στέλνουν οι επιχειρήσεις - προμηθευτές και στους οποίους οι τιμές έχουν διαμορφωθεί από το προηγούμενο διάστημα, με τις αυξήσεις να αποδίδονται στην ενεργειακή κρίση, την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών όπως και των μεταφορικών.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις τιμές των τρόφιμων, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν ενδεικτικά καθώς παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 8,5% από 9,1% τον Οκτώβριο στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» οι ανατιμήσεις σε διάστημα ενός έτους αυξήθηκαν κατά 15%.

Η αύξηση των τιμών αποτυπώθηκε και στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φέτος που ήταν ακριβότερο σε σχέση με πέρσι έως και κατά 12,1%, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ.

Σε ποια προϊόντα αναμένονται νέες αυξήσεις

Στελέχη της αγοράς που έχουν γνώση των τιμοκαταλόγων που φτάνουν στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου κάνουν λόγο για νέες ανατιμήσεις σε συνολικά 500 βασικά αγαθά που θα γίνουν σταδιακά. Μεσοσταθμικά υπολογίζεται μάλιστα ότι αυτές θα φτάσουν σε διψήφιο ποσοστό.

Ανάμεσα στα προϊόντα που θα ανατιμηθούν βρίσκονται για ακόμη μία φορά τρόφιμα που έχουν ήδη υποστεί σημαντικές αυξήσεις τους προηγούμενους μήνες. Όπως τυροκομικά, ελαιόλαδο, αναψυκτικά, γιαούρτι και ζυμαρικά.

Αυξήσεις αναμένονται και σε καθαριστικά για το σπίτι, απορρυπαντικά, βρεφικές πάνες αλλά και είδη προσωπικής υγιεινής όπως σαμπουάν. Επίσης σε συσκευασμένα προϊόντα όπως κονσέρβες αλλά και φρυγανιές, μπισκότα και ρύζι.

Από τον Φεβρουάριο το market pass

Την ίδια στιγμή στα μέσα Φεβρουάριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το maket pass, την ενίσχυση δηλαδή του 10% των αγορών των δικαιούχων καταναλωτών σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Οι πρώτες πληρωμές υπολογίζεται να γίνουν στα τέλη του ίδιου μήνα ενώ το μέτρο θα διαρκέσει για έξι μήνες.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1000 ευρώ αγορές.

Πηγή cnn.gr


Σχόλια