Ράδιο Βήτα Chatbox

«Ηλεκτροσόκ» για τους καταναλωτές – Στα 400 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα

 


Στα 400 ευρώ έφτασε και πάλι η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, προκαλώντας «ηλεκτροσόκ» στους καταναλωτές, την ώρα που και στην υπόλοιπη Ευρώπη σημειώνεται αντίστοιχο «ράλι» λόγω αυξημένης ζήτησης.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, η τιμή της μεγαβατώρας στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 399,36 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 25,29% σε μια μέρα (χθες Τρίτη ήταν στα 318,75/MWh), με τη χαμηλότερη στα 259,89 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 580,74 ευρώ/MWh, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η υψηλότερη τιμή ξεπέρασε τα 600 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα παρατηρείται υποχώρηση των ΑΠΕ, κυριαρχία του φυσικού αερίου, αλλά και αυξημένη συμμετοχή του λιγνίτη. Ειδικότερα, ο φυσικό αέριο κατέχει τα πρωτεία με 45,35%, ακολουθεί ο λιγνίτης με 22,49%, και έπονται οι ΑΠΕ με 14,17% (14,64% μαζί με της Κρήτης), οι εισαγωγές με 8,74% και τα υδροηλεκτρικά με 5,69%.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF η τιμή έκλεισε στα 137,55 ευρώ/MWh, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι και στα 142 ευρώ/MWh, με τα συμβόλαια Φεβρουαρίου 2023 να κλείνουν στα 139 ευρώ/MWh και του Μαρτίου 2023 στα 139,37 ευρώ/MWh.

Η αυξημένη ζήτηση σε όλη την Ευρώπη λόγω του πρώτου κύματος κακοκαιρίας του φετινού χειμώνα δοκιμάζει τις αντοχές των δικτύων, των αποθεμάτων φυσικού αερίου, αλλά κυρίως των καταναλωτών, που ιδιαίτερα στη Μ. Βρετανία, η οποία είναι αντιμέτωπη με επίθεση παγετώνα, καλούνται να επωμιστούν τον τελικό «λογαριασμό» του υπέρογκου ενεργειακού κόστους.

Υπερκέρδη για παραγωγούς και traders

Η κατάσταση αυτή φέρνει υπερκέρδη στους ισχυρούς commodity traders που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.

Αντίστοιχα, αυξημένα έσοδα και κέρδη καταγράφουν και οι μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι παραγωγής και προμήθειας LNG. Για παράδειγμα η New Fortress Energy Inc. Δεσμεύτηκε, όπως αναφέρει το Bloomberg, να επιστρέψει περίπου το 40% των ετήσιων προ φόρων κερδών της πριν στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων.

Η New Fortress, που ελέγχεται από τον επενδυτή Wes Edens, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση εφοδιασμού που εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου, εγκαθιστώντας πλωτές υπεράκτιες εγκαταστάσεις LNG για την ενίσχυση των παγκόσμιων προμηθειών του καυσίμου.

Πηγή pronews



Σχόλια