Ράδιο Βήτα Chatbox

Προς δωρεάν μεταφορές ως 500 ευρώ την ημέρα από όλες τις τράπεζες

 

Προς κατάργηση οδεύουν από όλους του συστημικούς ομίλους οι χρεώσεις που επιβάλλονται σε ιδιώτες για άμεσες μεταφορές χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Ο λόγος γίνεται για την υπηρεσία της ΔΙΑΣ, Iris Online Payments, την οποία διαθέτουν σήμερα οι 4 μεγάλοι του κλάδου. Με αυτή φυσικά πρόσωπα μπορούν να μεταφέρουν σε τρίτους ή ακόμη και σε λογαριασμούς δικούς τους σε άλλες τράπεζες, έως και 500 ευρώ σε ημερήσια βάση, είτε με πολύ χαμηλές προμήθειες ή εντελώς δωρεάν, με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια.

Η εκτέλεση της συναλλαγής γίνεται μέσω του mobile banking και το μόνο που χρειάζεται για την ολοκλήρωσή της είναι η εισαγωγή του αριθμού κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη. Αρκεί και ο τελευταίος να είναι εγγεγραμμένος στο Iris.

Τα πλεονεκτήματα

Δύο είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της υπηρεσίας:

Πρώτον, δεν επιβάλλεται καμία προμήθεια από την τράπεζα στην οποία πιστώνονται τα χρήματα, αρκεί ο λογαριασμός να ανήκει σε ιδιώτη

Δεύτερον, η αποστολή του εμβάσματος, ανεξάρτητα από την τράπεζα του παραλήπτη γίνεται σε λίγα δευτερόλεπτα

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, πρόκειται για μία υπηρεσία που δεν είναι  ακόμη ιδιαίτερα διαδεδομένη στο ευρύ κοινό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τη χρήση της. Ωστόσο ο αριθμός των χρηστών της και η αξία των συναλλαγών αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς κάθε μήνα.

«Είναι αναμφίβολα το αντίδοτο στις χρεώσεις που επιβάλλονται για άμεσες μεταφορές προς άλλες τράπεζες, μέσω του e-banking, για ποσά έως και 500 ευρώ» προσθέτουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι.

Το κόστος των μεταφορών

Αναλυτικότερα, τα τιμολόγια των τραπεζών προβλέπουν τα εξής:

Alpha Bank: Διαθέτει από την πρώτη στιγμή την υπηρεσία χωρίς καμία χρέωση για μεταφορές έως 500 ευρώ

Eurobank: Μέχρι πριν λίγες ημέρες οι μεταφορές έως 30 ευρώ γίνονταν δωρεάν, έως 100 ευρώ με χρέωση 0,50 ευρώ και έως 500 ευρώ με 1,2 ευρώ. Πλέον όλες οι μεταφορές έως 500 ευρώ εκτελούνται χωρίς καμία χρέωση

Εθνική Τράπεζα: Διέθετε από το ξεκίνημα του λανσαρίσματός της την υπηρεσία χωρίς την επιβολή προμηθειών για μεταφορές έως 500 ευρώ. Τον περασμένο μήνα επικαιροποίησε τα τιμολόγιά της, χρεώνοντας τις μεταφορές από 50,01 έως 500 ευρώ με 0,50 ευρώ ανά συναλλαγή. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να επανέλθει σε καθεστώς μηδενικών χρεώσεων.

Τράπεζα Πειραιώς: Οι μεταφορές ποσών έως 50 ευρώ χρεώνονται με μόλις 0,05 ευρώ ανά συναλλαγή, ενώ για ποσά έως 500 ευρώ η προμήθεια διαμορφώνεται στα 0,50 ευρώ.

Ο αριθμός των χρηστών

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η αγορά των άμεσων (instant) διατραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για γρήγορες μεταφορές.

Αυτήν τη στιγμή 1,3 εκατομμύρια ιδιώτες πελάτες των τεσσάρων συστημικών ομίλων έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία Iris Online Payments για κινητά τηλέφωνα, ενώ μόνο τον Οκτώβριο οι νέες εγγραφές προσέγγισαν τις 50.000 έναντι 23.000 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Συνολικά το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2022 εκτελέστηκαν μέσω Iris 3,2 εκατ. μεταφορές, αριθμός αυξημένος κατά 190% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι προοπτικές αύξησης των σχετικών μεγεθών είναι τεράστιες, με βάση την εμπειρία από πιο ώριμες αγορές. Εκτιμάται ότι σε βάθος κάποιων ετών και εφόσον διαδοθεί η υπηρεσία οι συναλλαγές σε ετήσια βάση θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια.

Ως προς το συνολικό μέγεθος της αγοράς, από τα στοιχεία της ΔΙΑΣ προκύπτει ότι στο 10μηνο του 2022 το 27% των εμβασμάτων, εκτελέστηκε μέσω υπηρεσιών άμεσων μεταφορών, τόσο μέσω του Iris για κινητά τηλέφωνα, όσο και μέσω του Instant Payments, που διατίθεται από όλα τα ψηφιακά κανάλια για ποσά μεγαλύτερα των  500 ευρώ.

Συνολικά την υπό εξέταση περίοδο διακινήθηκαν 14,5 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2021. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 12% του συνόλου των διατραπεζικών μεταφορών.

Πηγή ot.gr

 


Σχόλια