Ράδιο Βήτα

ΔΕΗ: Απέκτησε το 51% της νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

 

Η ΔΕΗ Α.Ε ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην εξαγορά του 51% των μετοχών της εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» από την εταιρεία Damco Energy. Η υπόψη εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, ονομαστικής ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη.

Η νέα μονάδα αναμένεται να είναι έτοιμη στο τέλος του 2025. Οι υπόλοιποι μέτοχοι της εταιρείας θα είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29% και η Damco Energy με 20%.

Τα οφέλη από την κατασκευή της νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής

• Η μονάδα θα είναι ονομαστικής ισχύος 840MW και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική μονάδα της χώρας, με συντελεστή απόδοσης 63%. Αναμένεται να έχει το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ανάμεσα στις θερμικές μονάδες, γεγονός που θα της δίνει τη δυνατότητα να μπαίνει πρώτη στη χονδρεμπορική αγορά με υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης,

• Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής και ο Υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 m2, στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, στον κόμβο των πηγών και διαδρομών φυσικού αερίου. Η μονάδα θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού,

• Η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους στα προσεχή έτη.

Τη συμφωνία υπέγραψαν χθες, Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ.κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Χρήστος Κοπελούζος.

Η υπογραφή έγινε στο ΥΠΕΝ παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας: «Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της Damco Energy για την κατασκευή μιας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας, αποτελεί έναν ακόμα ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών που κάνουμε για να θωρακίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για μια μονάδα που θα συνδέεται απευθείας με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται μια αναπνοή από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB ενώ παράλληλα θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες. Με γρήγορα αλλά σταθερά βήματα, μετατρέπουμε την Ελλάδα σε βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συγχαίρω όλους όσοι συνετέλεσαν στο να ευοδωθεί αυτή η συνεργασία».

Αναφερόμενος στη σημασία της συμφωνίας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

«Όπως είναι γνωστό, η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Αυτός περιλαμβάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις μεθόδους αποθήκευσης αλλά και το «πράσινο» υδρογόνο. Πιστεύουμε ότι οι ΑΠΕ και η αποθήκευση θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος Ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο με δεδομένο ότι οι σημερινές τεχνολογίες μακροχρόνιας αποθήκευσης ενέργειας είναι είτε πολύ ακριβές είτε βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο, το φυσικό αέριο έχει έναν καίριο ρόλο να παίξει. Οι νέες μονάδες φυσικού αερίου οφείλουν να είναι ευέλικτες και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές και εν τέλει να έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν μέρος ενός συστήματος μηδενικών ρύπων. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν και άλλα καύσιμα, όπως για παράδειγμα το υδρογόνο. Οποιαδήποτε επένδυση σε αεριοστρόβιλους συνδυασμένου κύκλου, τους λεγόμενους CCGT, όχι μόνο δεν θα παρεκκλίνει από τους στρατηγικούς στόχους της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά αντίθετα θα εξυπηρετήσει μια ακόμη πιο ομαλή μετάβαση σε αυτή.

Σε αυτή την κατά κοινή ομολογία μεταβατική περίοδο για το ενεργειακό σύστημα, στην οποία το φυσικό αέριο έχει νευραλγικό ρόλο, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται απόλυτα στη στρατηγική μας συμβάλλοντας παράλληλα στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και την περαιτέρω εδραίωση της θέσης της ως καθοριστικού ενεργειακού εταίρου στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, και εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της Εταιρείας που έχει ως στόχο να ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και τον ρόλο που διαδραματίζει στο ενεργειακό τοπίο της ΝΑ Ευρώπης. Με τη σημερινή συμφωνία η ΔΕΠΑ εισέρχεται σε μια νέα αγορά και κάνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για τη μετατροπή της σε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με υψηλή καθετοποίηση. Παράλληλα, εξασφαλίζει οικονομική και περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια για τους πελάτες της θυγατρικής της – Φυσικό Αέριο, εδραιώνοντας περαιτέρω και τη θέση της στη λιανική αγορά ενέργειας της χώρας μας. Η νέα Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής απόδοσης, η οποία εν μέρει θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, γεγονός που την καθιστά ακόμα πιο ανταγωνιστική».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου Χρήστος Κοπελούζος δήλωσε: «Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, θα αποτελέσει ένα νέο πυλώνα για την ενεργειακή επάρκεια στην Ν.Α. Ευρώπη. Μια νέα γέφυρα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η Αλεξανδρούπολη και η ευρύτερη περιοχή της καθίσταται πλέον ένας ενεργειακός κόμβος για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, με απτά οφέλη για το περιβάλλον – καθώς θα βοηθήσει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο-, τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τον Έλληνα καταναλωτή. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποκτά έναν αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο καθώς θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς τα γειτονικά βαλκανικά κράτη, συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, Σερβία. Για τον Όμιλο Κοπελούζου, η Μονάδα είναι μια απτή απόδειξη της δέσμευσής μας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εμβληματικών έργων που αλλάζουν και αναβαθμίζουν τις δυνατότητες της χώρας. Και είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό».

Η τριπλή συμμαχία, η οποία κυοφορείται περίπου ένα εξάμηνο, επισφραγίζει την απόφαση της ΔΕΗ να επενδύσει στην αγορά φυσικού αερίου μέσω συνεργασιών. Η εταιρεία προσβλέπει στο ρόλο που θα διαδραματίσει το φυσικό αέριο ως καύσιμο γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της με μια νέα σύγχρονη και πιο αποδοτική μονάδα αλλά και στην γεωπολιτική σημασία της περιοχής.

Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου CCGT ύψους περίπου 350 έως 400 εκ. ευρώ, θα εγκατασταθεί κοντά στις υποδομές LNG (FSRU) που σχεδιάζει η Gastrade, μέτοχοι της οποίας είναι μεταξύ άλλων και οι δύο εταίροι της νέας επένδυσης (Κοπελούζος, ΔΕΠΑ). Η άδεια για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ισχύος 840 MW χορηγήθηκε από την ΡΑΕ στην Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου την Άνοιξη του 2019.

Ο επιχειρηματικός όμιλος έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για διάφορα πρότζεκτ στην Αλεξανδρούπολη τα τελευταία χρόνια, ανοίγοντας σε πρώτη φάση την αγορά των FSRU στην Ελλάδα. Στην ίδια περιοχή, η εταιρεία σχεδιάζει και νέα πλωτή μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου ενώ έχει αναλάβει και την άδεια για υπεράκτιο αιολικό πάρκο, η οποία θα είναι και το πρώτο πιλοτικό έργο αυτής της κατηγορίας που θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Κοπελούζου συμμετείχε και στο διαγωνισμό για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, από τον οποίο αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή και το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει ως δημόσιο asset.

Η νέα μονάδα, η οποία θα έχει τη δυνατότητα και καύσης μείγματος φυσικού αερίου με υδρογόνο, εκτιμάται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στον εξαγωγικό ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας μας καθώς προβλέπεται να καλύψει αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, η οποία πασχίζει να περιορίσει την εξάρτησή της από το Ρωσικό αέριο. Σήμερα χώρες όπως η Βουλγαρία, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα για να προμηθευτούν LNG, με την Ελλάδα να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, άποψη που ενισχύει η λειτουργία τουλάχιστον τριών ακόμη πλωτών τερματικών σε Αλεξανδρούπολη, Κόρινθο και Θεσσαλονίκη.

Στον τομέα του φυσικού αερίου που παραδοσιακά είναι τοποθετημένη θα συνεχίσει να επενδύει και η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιλέγοντας την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της. Η διοίκηση της εταιρείας έχει δηλώσει ότι η νέα επένδυση ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες για φθηνότερη ενέργεια της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η επέκταση σε ΑΠΕ και σε θερμικές μονάδες εκτιμάται ότι καλύπτει αυτό τον στόχο και ενισχύει περαιτέρω τη θέση της εταιρείας στη συγκεκριμένη αγορά με ισχυρό πλεονέκτημα τις συμφωνίες με μεγάλους διεθνείς προμηθευτές.

Η Αλεξανδρούπολη θα είναι η τρίτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που θα κατασκευαστεί στην ελληνική αγορά. Από την καινούρια χρονιά θα τεθεί σε λειτουργία η αντίστοιχη μονάδα της Μυτιληναίος στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού φυσικού αερίου στην Κομοτηνή με τη σύμπραξη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μοtor Oil. Στο σχεδιασμό είναι και μία τέταρτη μονάδα στην Θεσσαλονίκη από την Εlpedison. Για το έργο αξιολογούνται όλα τα δεδομένα ώστε η τελική επενδυτική απόφαση να ληφθεί μέσα στο 2023.

Πηγή newmoney


Σχόλια