Ράδιο Βήτα Chatbox

Νέα επιταγή ακρίβειας και πρόσθετη επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

 

Το επόμενο δεκαήμερο θα κλειδώσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νοικοκυριών μέσω μιας νέας επιταγής ακρίβειας και μέσω της πρόσθετης επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετρούν και ξαναμετρούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να χρηματοδοτήσουν τα πρόσθετα μέτρα. Εάν το επιτύχουν οι πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης θα ανακοινωθούν δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν πιθανότατα από το αποθεματικό 1 δισ. ευρώ που έχει σχηματιστεί για παρεμβάσεις στην ενέργεια το 2023, με τα 600 εκατ. ευρώ εξ αυτών να προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των πετρελαϊκών διυλιστικών ομίλων κατά το 2022.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ποσού του 1 δισ. ευρώ είχε δρομολογηθεί να κατευθυνθεί για τις επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νοικοκυριών μέσω μιας νέας επιταγής ακρίβειας και μέσω της πρόσθετης επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, αλλάζει τα αρχικά δεδομένα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση χάνει πλέον την ελπίδα ότι θα βρει πρόσθετους πόρους από την υπεραπόδοση της ανάπτυξης έναντι των στόχων.

Η προσγείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,8% το τρίτο τρίμηνο –έναντι εκτιμήσεων για 5%– καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη του στόχου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6% στο σύνολο του έτους.

Η εξέλιξη αυτή περιορίζει τον δημοσιονομικό χώρο που είχε εκτιμηθεί ότι θα προέκυπτε λόγω καλής πορείας της οικονομίας και τα περιθώρια για επιπλέον παροχές.

Εάν τελικά βρεθεί ο δημοσιονομικώς χώρος θα χορηγηθούν πρόσθετα τα εξής μέτρα στήριξης:

  • Μηνιαίο επίδομα ακρίβειας στους ευάλωτους έως 200 ευρώ, το οποίο θα δοθεί με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Επέκταση για ακόμα δύο μήνες της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου.
Πηγή newsbomb

 


Σχόλια