Ράδιο Βήτα

Μητσοτάκης στη Βουλή: Διπλή επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

 

Τα ισχυρότερα «πυρά» ο πρωθυπουργός τα επιφύλαξε στο ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά «σφραγίζοντας» την οριστική ρήξη στις σχέσεις με τη ΝΔ και επιχειρώντας να πιστοποιήσει την ταύτισή του με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Ανδρουλάκης, επέλεξε να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα με τα ίδια μηδενιστικά επιχειρήματα. Αλλά πώς εξηγείτε ότι αποκαλέσατε “Δούρειο Ίππο της ΝΔ” ένα δικό σας στέλεχος; Τώρα καταλάβατε ότι είναι “Δούρειος Ίππος”;  Αφού βγήκαν οι αποκαλύψεις; Με το οποίο ο κ. Ανδρουλάκης είχε εκλεγεί στην ίδια λίστα από τους ίδιους ψηφοφόρους», ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του.

Συνεχίζοντας την επίθεση, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «την πολιτική του επιδίωξη ο κ. Ανδρουλάκης την παρουσίασε στέλνοντας και ένα μήνυμα σε έναν ολόκληρο κόσμο, σε πολλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν στην ενότητα για τον δημιουργικό εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας. Τι μας είπε λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης;  “η ΝΔ στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση”. Έτσι δεν είναι; Αν η ΝΔ είναι στην αντιπολίτευση, ένας συνδυασμός κυβερνητικός υπάρχει: εσείς παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Άλλος δεν υπάρχει», επιφυλάσσοντας στο ΠΑΣΟΚ τον χαρακτηρισμό του «σοσιάλ-Καμμένου».

Για παρακολουθήσεις

Όσον αφορά στο ζέον ζήτημα των παρακολουθήσεων, και με δεδομένο το δημοσίευμα του «Βήματος» περί παρακολούθησης από την ΕΥΠ τριών υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαμορφώνει ένα κλίμα σύγχυσης, να ισχυριστεί ότι στο Βέλγιο κατά την έρευνα των διωκτικών αρχών για το QatarGate «τηρήθηκε το απόρρητο το οποίο εδώ καταγγέλλετε. Έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων τις οποίες εδώ ξορκίζετε. Εκεί ενεργεί η Δικαιοσύνη, την οποία εδώ υποκαθιστούν ύποπτα δημοσιεύματα. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Στο ίδιο μοτίβο, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προσωπικά στον Α. Τσίπρα είπε ότι «κρατώ την πρώτη σας δέσμευση, όχι αυτά τα οποία μας είπατε σήμερα, ότι τουλάχιστον στο πρόσωπο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έχει και την υψηλή εποπτεία όλης αυτής της έρευνας, έχετε εμπιστοσύνη στις θεσμικές του κινήσεις. Αν και κρίνοντας από τα διάφορα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου έχετε ήδη αρχίσει να χτίζετε το σενάριο αμφισβήτησης».

Ο απολογισμός και η προοπτική

Κατά τα λοιπά, κινούμενος σε οικεία μονοπάτια, ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, όσο και σε επίπεδο ενίσχυσης των εισοδημάτων, είτε μέσω φοροελαφρύνσεων είτε μέσω ενισχύσεων σε περιόδους κρίσης, όπως η περίοδος των lockdown και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, τονίζοντας την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τέτοιου είδους συνθήκες, αλλά και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ασφάλειας (βλ. εξοπλισμοί) και σημειώνοντας με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο ότι «δεν έχω καμία ψευδαίσθηση για τις εκ των προτέρων αποφάσεις των ηγεσιών της αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής. Ξέρω ότι θα καταψηφίσετε, λέγοντας, όπως πάντα, “όχι σε όλα, ναι σε τίποτα”. Από αυτές θα ζητήσω ένα πράγμα μόνο: μην γίνετε πάλι θλιβερή εξαίρεση, αρνούμενοι και τα κονδύλια για την άμυνα του τόπου. Μην γίνετε θλιβερή εξαίρεση».

Τέλος, αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά στην προοπτική που ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει, και στην οποία αναφέρθηκε δις, προφανώς εν όψει των εθνικών εκλογών, λέγοντας ότι «αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κεντρική μας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι: καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες. Αποτελεί στρατηγική μας δέσμευση η σύγκλιση των αμοιβών της πατρίδας μας με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα τον πετύχουμε και αυτόν το στόχο».

Πηγή topontiki


Σχόλια