Ράδιο Βήτα Chatbox

Σέρρες: Κραυγή αγωνίας από τους γονείς μετά την τραγωδία στο σχολείο

 

Το τραγικό συμβάν με την έκρηξη στον καυστήρα πετρελαίου του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, η οποία έκοψε το νήμα της ζωής του εντεκάχρονου Βασίλη, έφερε στην επιφάνεια το μπάχαλο που επικρατεί με τις εργασίες στις σχολικές μονάδες, πολλές από τις οποίες γίνονται κατά τη διάρκεια παράδοσης των μαθημάτων.

Δήμοι, εργολάβοι και διευθύνσεις των σχολείων φέρονται να είχαν βολευτεί σε μια κατάσταση, η οποία τους εξυπηρετούσε. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δήμοι έκαναν τα στραβά μάτια και επέτρεπαν τις εργασίες την ώρα λειτουργίας του σχολείου, καθώς με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν ανάγκαζαν υπαλλήλους τους να τις επιτηρούν το Σαββατοκύριακο. Οι εργολάβοι προτιμούσαν να κάνουν τις καθημερινές μέρες τις εργασίες που αναλάμβαναν, καθώς έτσι μείωναν το κόστος, αφού δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν τα αυξημένα μεροκάματα του Σαββατοκύριακου. Από την πλευρά τους, οι διευθύνσεις των σχολείων αποτίναζαν από πάνω τους το βάρος να… αγγαρέψουν εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στο κτίριο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Δηλαδή, πρόκειται για μια κατάσταση που βόλευε τους πάντες, ακόμη και αν έθετε σε κίνδυνο τη μαθητική κοινότητα.

Σύμφωνα με μηχανικούς που έχουν αναλάβει έργα σε σχολεία, το ωράριο εκτέλεσής τους αποτελεί μέρος της σύμβασης που υπογράφεται με τον εκάστοτε δήμο. Αν οι δήμοι επιμένουν σε εργασίες το Σαββατοκύριακο, τότε το κόστος ανεβαίνει. Βέβαια, η παραπάνω συνθήκη αφορά, κυρίως, έκτακτες εργασίες, καθώς οι προγραμματισμένες (όπως η αλλαγή ή επιδιόρθωση σκεπής, το βάψιμο του κτιρίου, η αλλαγή κουφωμάτων) γίνονται, κυρίως, το καλοκαίρι, όταν δηλαδή το σχολείο δεν έχει μαθητές.

Το πρωτόκολλο

«Οι εργασίες, βάσει πρωτοκόλλου, γίνονται εκτός ωραρίου λειτουργίας μαθημάτων. Ωστόσο, έχουμε δει σε πολλά σχολεία να υπάρχουν σκαλωσιές και τα μαθήματα να γίνονται κανονικά. Παραμένει θολό ποιος έχει την ευθύνη για την όλη κατάσταση. Θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να περάσει στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο οφείλει να διασαφηνίσει τους όρους και να εξασφαλίσει τη -χωρίς παρατράγουδα- εκτέλεση των εργασιών στα σχολεία», είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς.

Πρόσθεσε ότι τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν καν οικοδομικές άδειες, καθώς έχουν ανεγερθεί πολλές δεκαετίες πριν, ενώ η κατάστασή τους είναι τέτοια που τα μέλη της Ομοσπονδίας φτάνουν στο σημείο να λένε: «Ας έρθουν τα συνεργεία να κάνουν τις επιδιορθώσεις και ας είναι την ώρα λειτουργίας του σχολείου». «Δεν είναι συνηθισμένο να γίνονται εργασίες ενώ τα σχολεία είναι ανοιχτά. Οι περισσότερες δουλειές γίνονται το καλοκαίρι. Ωστόσο, προκύπτουν και έκτακτες καταστάσεις που πρέπει να γίνει άμεση επιδιόρθωση. Πάντως, οι εργασίες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών δεν ήταν μια “έκτακτη κατάσταση” αλλά προγραμματισμένες. Αρα, δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί ο εργολάβος», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Ανησυχία

«Με αφορμή το τραγικό συμβάν, μήπως η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης πιστοποιητικού υδραυλικών εγκαταστάσεων, άρα και της θέρμανσης, για τα σχολεία, όπως έχει ήδη κάνει για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και την πυρασφάλεια;», αναρωτήθηκε μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο μηχανολόγος μηχανικός και μελετητής δημόσιων έργων, Μάκης Καμπίτσης.

«Η τραγική απώλεια του Βασίλη μάς έχει γεμίσει ανησυχία. Στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και όχι στον… πόλεμο. Υποτίθεται ότι το σχολείο είναι ένα ασφαλές περιβάλλον. Αλλά πώς να αισθανόμαστε ασφάλεια όταν υπάρχουν σχολεία που διαθέτουν λεβητοστάσια δίπλα από αίθουσες διδασκαλίας; Ή ακόμη και χώροι που έχουν “βαπτιστεί” αίθουσες διδασκαλίας και είναι χωρίς παράθυρα και χωρίς έξοδο κινδύνου; Τι θα απογίνουν οι μαθητές των συγκεκριμένων αιθουσών σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Ή θα αναζητούμε πάλι τους ενόχους;», αναρωτήθηκε, από την πλευρά του, ο κ. Κοκονάς.

Πηγή eleftherostypos


Σχόλια