Ράδιο Βήτα

Σεισμός: «Πάντα περιμένουμε έναν μεγάλο»

 

Ανησυχία για έναν νέο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, επικρατεί τα τελευταία 24ωρα -μετά και από δηλώσεις σεισμολόγων και προειδοποιήσεις για ρήγμα για την περιοχή των Αλκυονίδων.

Ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί», υπογράμμισε πως «πάντα περιμένουμε μεγάλο σεισμό», προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός χώρος έχει εξαιρετικά μεγάλη σεισμικότητα που μπορεί να εκφραστεί ανά πάσα στιγμή».

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «δεν ξέρουμε το πότε και γι' αυτό οφείλουμε να είμαστε πάντα έτοιμοι». Όπως τόνισε, «για το θέμα του σεισμού δεν χρειάζεται ανησυχία, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο σεισμό. Πάντα προκαλεί προβλήματα και οφείλουμε εμείς να είμαστε έτοιμοι».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι στην Ελλάδα «έχουμε χιλιάδες ρήγματα, αυτά τα ρήγματα δημιουργούν σεισμούς».

Για τις Αλκυονίδες, ο κ. Λέκκας είπε πως «είναι μία περιοχή στην οποία στρέφεται το ενδιαφέρον όχι μόνο Ελλήνων επιστημόνων αλλά παγκοσμίως. Έχει δώσει μεγάλους σεισμούς αυτή η περιοχή».

«Καμπανάκι» για τα παλιά κτίρια

Έπειτα, ανέφερε ότι «Είμαστε η χώρα με τις λιγότερες επιπτώσεις. Βεβαίως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχουμε να κάνουμε με έναν αντισεισμικό ιστό πολύ ανθεκτικό, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν, όπως τα παλιά κτίρια».

Όπως είπε, στον Δήμο Αθηναίων, υπάρχουν 1.500 κτίρια, «αλλά είναι με άγνωστο ιδιοκτήτη ή πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ή εγκαταλελειμμένα ή ιστορικά».

Σχετικά με τον ισχυρισμό Τσελέντη για «σεισμό 6 με 6,5 Ρίχτερ», ο Ευθύμιος Λέκκας είπε: «Πάντα υπάρχει μία συζήτηση μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων. Η κάθε ομάδα μεταφέρει τα δικά της ευρήματα. Η κάθε περιοχή έχει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός. Εμείς εδώ έχουμε αποδείξει ότι διαχειριζόμαστε πολύ καλά έστω και μεγάλους σεισμούς».

Τέλος, τόνισε: «Όταν υπάρχει μια πληροφορία, από οπουδήποτε, πάντα κάνουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο. Να τον μηδενίσουμε δεν μπορούμε».

Πηγή ethnosΣχόλια