Ράδιο Βήτα Chatbox

«Κιβωτός του Κόσμου» - Αποκαρδιωτικές οι εικόνες μικρών παιδιών σε σκληρές, χειρονακτικές εργασίες

 

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει από δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Σε βίντεο – ντοκουμέντο του ΑΝΤ1 φαίνονται οι σκληρές δουλειές που κάνουν οι ανήλικοι, όπως ο καθαρισμός στάβλων και οι αγροτικές εργασίες.

Τα παιδιά υποχρεώνονται να καθαρίζουν στάβλους με ζώα της δομής, καθώς και να τσουβαλιάζουν την κοπριά, την οποία έδινε η ΜΚΟ σε κατάστημα με λιπάσματα. Μεταξύ των άλλων, οι ανήλικοι τρόφιμοι ήταν υποχρεωμένοι να κουβαλούν στους ώμους τους μπάλες με τριφύλλι και σακιά με ζωοτροφές. Κάποια από τα παιδιά, μάθαιναν να σφάζουν και να βγάζουν το τομάρι από τα σφαχτά, χρησιμοποιώντας κοφτερά μαχαίρια.

Στην κάθε δομή, στα χωράφια και τους κήπους της, ήταν σχεδόν καθημερινότητα, στο σκληρό πρόγραμμα των τροφίμων το τσάπισμα και το πότισμα. Αυτές τις δουλειές αναλάμβαναν τα «μεγάλα» παιδιά της δομής, αυτά, δηλαδή, που πήγαιναν σχολείο. Τα παιδιά μικρότερων ηλικιών, μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, ήταν υποχρεωμένα να κάνουν πιο ελαφριές δουλειές, όπως το ξεσκόνισμα των εσωτερικών χώρων, η λάντζα στην κουζίνα, και η βοήθεια στις αποθήκες.

Μετά το σχολείο κάθε παιδί έπρεπε να δουλεύει 5 – 6 ώρες

«Ποια μαθητεία; Όχι. Όχι, δεν γινόταν για να μάθουμε, γινόταν καθαρά επειδή έπρεπε κάποιος να τα κάνει και τα ανέθεταν σε εμάς. Μετά το σχολείο έπρεπε να δουλεύει κάθε παιδί από δύο μέχρι πέντε – έξι ώρες», είπε πρώην τρόφιμος μίας εκ των δομών της ΜΚΟ. Μάλιστα, με έγγραφο που είχε φτάσει από τα κεντρικά γραφεία της «Κιβωτού» στις δομές της περιφέρειας, τα παιδιά έπρεπε να εργάζονται τουλάχιστον από τις 15:00 έως και τις 17:00 κάθε μέρα. Όσα από τα παιδιά αρνούνταν να εργαστούν, θα είχαν συνέπεια, όπως αποκαλούσαν στην «Κιβωτό» την τιμωρία.

Πηγή ethnos


Σχόλια