Ράδιο Βήτα

«Βολές» Ανδρουλάκη κατά Λοβέρδου

 

Αντεπιτίθεται πολιτικά σε όλα τα επίπεδα η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά το «πάγωμα» και την αμηχανία που προκάλεσε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ η υπόθεση διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο και η έρευνα για την εμπλοκή της Εύας Καϊλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης πορεύεται σφυροκοπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και για τον αυταρχικό και αναποτελεσματικό, τρόπο διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα στέλνει προειδοποιητικά πυρά προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για ρήξεις ακόμα και με στελέχη του δικού του χώρου, στο δρόμο για τη «νέα αλλαγή».

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ενισχύει το εκλογικό της αφήγημα, θέτοντας ως στόχο συνδυαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη να σταλεί στην αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ να γίνει στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχος πόλος μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Με άλλα λόγια, η νέα γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη είναι να προβάλλει τον Νίκο Ανδρουλάκη ως επόμενο πρωθυπουργό!   Ταυτόχρονα, όμως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ  στέλνει συνεχώς μηνύματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για δραστική πολιτική αντιμετώπιση σε περιπτώσεις στελεχών με αντικαταστατική δράση και με εμφανείς τις προειδοποιήσεις προς  τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  Ανδρέα Λοβέρδο, χωρίς  να τον κατονομάζει.

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο, το έκανε δυο φορές ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η πιο πρόσφατη είναι  στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε αίθουσα της βουλής,  το μεσημέρι της Παρασκευής. Στην ομιλία του ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η Εύα Καϊλή πρόδωσε τους χιλιάδες ψηφοφόρους της παράταξης και ότι οφείλει να παραδώσει την έδρα της. Για να συμπληρώσει: «Η αντίθετη άποψη, που άκουσα να διατυπώνεται ακόμη και με νομικούς όρους, είναι απαράδεκτη και θολώνει το μήνυμα μας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα». Η αναφορά αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη «δείχνει», αν και δεν κατονομάζει, τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος την περασμένη Τρίτη σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για το θέμα της παράδοσης της ευρωβουλευτικής έδρας από την Εύα Καϊλή είχε αναφέρει ότι το ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε για το νομικό αυτό θέμα: «Ως καθηγητής δημοσίου δικαίου  θα ήθελα να πω ότι οι συνήγοροί της, είμαι απολύτως βέβαιος, θα της πουν να μην παραιτηθεί ή κάθε δικηγόρος θα της έλεγε αυτό. Για ποιο χρονικό διάστημα; Τουλάχιστον για το πρώτο. Δηλαδήεσωτερικ θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή της την ιδιότητα κατά τις συμβουλές που θα της δώσει ο δικηγόρος της. Κατά τη νομική μου προσέγγιση τις πρώτες αυτές μέρες πρέπει να μην» .

Η  προηγούμενη φορά που ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε μήνυμα σαφές (αν και πάλι χωρίς να κατονομάζει) προς τον Ανδρέα Λοβέρδο και ενδεχομένως σε άλλα στελέχη κυρίως της λεγόμενης «δεξιάς πτέρυγας» ήταν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου. Τότε, ο Νίκος Ανδρουλάκης απηύθυνε προειδοποίηση προς στελέχη που διαφοροποιούνται από την επίσημη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη, στο δρόμο προς τις κάλπες και έχουν προσωπική στρατηγική, ότι δεν θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ κατά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Πάντως είχε πολλαπλό  ενδιαφέρον η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές,  μέλη του πολιτικού Συμβουλίου και γραμματείς των Τομέων. Εστίασε στη στόχευση του ΠΑΣΟΚ για ισχυρή εντολή στις εκλογές ώστε να σταλεί στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ισχυρή εντολή ζητώ για να αποτελέσει παρελθόν η διακυβέρνηση Mητσοτάκη.  Δεν ήρθα στα πολιτικά πράγματα της χώρας για να υπηρετήσω υποκλοπές και ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα». Η διατύπωση αυτή  κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτή που  είχε κάνει και  στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, προ ημερών (να οδηγηθεί στην αντιπολίτευση η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη) και είχε ξενίσει φιλοδεξιούς κύκλους εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη -μάλιστα αποτέλεσε μια ακόμα αφορμή για να εξαπολύσει το Μαξίμου «πυρά» κατά της Χαριλάου Τρικούπη και κύκλοι γύρω του να «βλέπουν» μετεκλογική συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως τώρα προβάλλει εμμέσως το προφίλ του ως αρχηγού κόμματος που μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την πρωθυπουργία, εφόσον το ΠΑΣΟΚ ενισχυθεί με ισχυρό εκλογικό ποσοστό, ώστε να γίνει ο κυρίαρχος πόλος του προοδευτικού κόσμου στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.  Απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους ο Νίκος Ανδρουλάκης  σημείωσε χαρακτηριστικά:

« Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Για αυτό δώστε μας ισχυρή εντολή να ανατρέψουμε αυτή την ιδιότυπη ομηρία του προοδευτικού κόσμου της χώρας και αυτό το φαύλο πολιτικό σύστημα που συνεχώς αναπαράγει τα ίδια προβλήματα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε και κατά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για νοσηρές πρακτικές και για λαϊκισμό.  Εβαλε σε ένα τσουβάλι  τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ως προς τις στοχεύσεις τους  με επίκεντρο την αγωνία τους, όπως  τόνισε, για την  καρέκλα της εξουσίας.

Σφυροκόπημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και «πυρά» προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Δριμεία ήταν η επίθεση του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, για τις πολιτικές επιλογές του και για τον τρόπο διακυβέρνησης. Κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,    ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα περί “Δούρειου Ίππου”  που είχε διατυπώσει για την Εύα Καϊλή, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς, και επεσήμανε ότι «την καθοδήγησε το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη σε κάθε της κίνηση για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου ήταν σκιώδης εισηγήτρια».

Μάλιστα με δηκτικό τρόπο υπογράμμισε ότι «είναι μια άλλη μια κακή οικογενειακή συνήθεια του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας: Να απλώνει τα πλοκάμια του πέραν των κομματικών του ορίων. Έως και στην άκρα Δεξιά»!

Τα «πυρά» του ήταν σφοδρά κατά του προέδρου της ΝΔ, διατυπώνοντας με κάθε τρόπο ότι η αυταρχική διολίσθηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται. Σφυροκόπησε τις πρακτικές διακυβέρνησης Μητσοτάκη, που «όρισε τον ανιψιό του κλειδοκράτορα της πίσω σκοτεινής αυλής του Μαξίμου». Παράλληλα, όμως έστειλε και μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του, σημειώνοντας ότι «χρόνια τώρα είμαι πεπεισμένος ότι για να αναγεννηθεί η Δημοκρατική Παράταξη, υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Η ρήξη με τις εξαρτήσεις και τα συμφέροντα και είμαι αποφασισμένος αυτόν το δρόμο να τον διανύσω μέχρι τέλους αντιμετωπίζοντας όποιο εμπόδιο εμφανίζεται σε αυτή την προσπάθεια. Ακόμη και αν βρίσκεται μέσα στον ίδιο μας τον χώρο».

Και πρόσθεσε σχετικά με την υπόθεση Καϊλή ότι διαστρεβλώθηκε από τη ΝΔ και μίντια  που κινούνται, η αναφορά του ότι η Εύα Καϊλή ήταν “Δούρειος Ιππος” της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο για τη διερεύνηση σχετικά με τις υποκλοπές.

«Για να κλείσω το θέμα: Το μιντιακό κατεστημένο, που υπηρετεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρερμήνευσε σκόπιμα αυτό που είπα περί «δούρειου ίππου».

Προφανώς δεν καθοδήγησε η Νέα Δημοκρατία την κ. Καϊλή να κάνει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, αλλά την καθοδήγησε το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη σε κάθε της κίνηση για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου ήταν σκιώδης εισηγήτρια. Αυτό το έχει καταγράψει πολλές φορές ο διεθνής Τύπος», τόνισε.

Εκλογές και κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε  ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί διέξοδο για τους προοδευτικούς πολίτες, προβάλλοντας ότι μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση  από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Ηρθε η ώρα, όπως είπε για «Δημοκρατική Ανατροπή με ισχυρό ΠΑΣΟΚ για να προκύψει Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή στη βάση προγραμματικής συμφωνίας και όχι για να βολευτούν κομματικοί πρωταγωνιστές στις καρέκλες της εξουσίας. Χωρίς τις εκλογικές περιπέτειες της εξουσιομανίας του κ. Μητσοτάκη».

Και πρόσθεσε:   «Για να επιβάλλουμε το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα, που μόνο αυτό εγγυάται μια Ελλάδα με εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη. Μια χώρα, όπου οι πολίτες θα ευημερούν και δεν θα αγανακτούν με τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων μοναδικό ενδιαφέρον είναι να διαιωνίζουν οι μεν μία ελιτίστικη κουλτούρα και οι δε τα παρωχημένα εργαλεία του λαϊκισμού».

Μάλιστα, έκανε αναφορά στο 1981 και στη νίκη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και απευθύνθηκε προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όλα τα στελέχη για ενότητα. Όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης «σας καλώ να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα. Τον αγώνα της νίκης. Και αυτή η νίκη είμαι σίγουρος ότι θα έρθει. Παρόλα τα εμπόδια που μας βάζει η ζωή ή οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Και η νίκη αυτή θα έρθει γιατί είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι να νικήσουμε και να φέρουμε μία νέα μεγάλη αλλαγή. Όπως τότε, το 1981. Μία αλλαγή που θα έχει πραγματικά στον πυρήνα της την εθνική αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Πηγή documentonews


Σχόλια