Ράδιο Βήτα Chatbox

Υποκλοπές: Νέα τροπή μετά τα στοιχεία για παρακολούθηση Χατζηδάκη από την ΕΥΠ

 

Το «Δελτίο Παρακολούθησης» της ΕΥΠ για τον «Στόχο 5046c, Κωστή Χατζηδάκη» έρχεται στο φως της δημοσιότητας προκαλώντας την έκδοση δελτίου θυέλλης για την πολιτική σκηνή με πιγνκ πονγκ ανακοινώσεων, αλλά και δελτίου επικίνδυνων φαινομένων για τη Δημοκρατία και την κοινωνία, που πλέον, και ας υποβιβάζεται ως γεγονός στις δημοσκοπήσεις, προβληματίζεται για το ζήτημα των υποκλοπών, τη λειτουργία των θεσμών, την προστασία των δικαιωμάτων, αλλά και τις πολιτικές πρακτικές που κυριαρχούν, το ήθος και τις προθέσεις κάποιων από όσους έχουν ήδη την εντολή ή διεκδικούν να εκπροσωπήσουν το λαό και να εργαστούν προς το συμφέρον του.

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη από τον Νοέμβριου του 2020 και το λιγότερο για ένα χρόνο δημοσιεύει η εφημερίδα Documento. Ο λόγος που κρίθηκε, ότι πρέπει να παρακολουθηθεί ο υπουργός, είναι σύμφωνα με το άρθρο, το γεγονός των συχνών και στενών επαφών του με επιχειρηματίες.

Ο «Στόχος 5046c, Κωστής Χατζηδάκης»

Εξού και στο δελτίο παρακολούθησης, το ενημερωτικό σημείωμα που συντάσσει η ΕΥΠ για όσους παρακολουθεί, του «Στόχου 5046c» το κωδικό όνομα του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για την ΕΥΠ, αναφέρονται αναλυτικά συνομιλίες του υπουργού με γνωστούς επιχειρηματίες και στελέχη σημαντικών επιχειρήσεων, αλλά και με δημοσιογράφους.

Τις μαρτυρίες αυτών άλλωστε επικαλείται η εφημερίδα και για την απόδειξη της εγκυρότητας των όσων αναφέρει. «Η γνησιότητα των εγγράφων που μας επιδείχθηκαν ελέγχθηκε με δύο τρόπους. Από τα διακριτικά και τους κωδικούς που έφεραν, που αναμφίβολα ανήκουν στην ΕΥΠ, αλλά και από τα θύματα της έμμεσης παρακολούθησης. Επιχειρηματίες, πολιτικά πρόσωπα και δύο δημοσιογράφοι, επιβεβαιώνουν τις επικοινωνίες που έχουν καταγραφεί με τον υπουργό».

Περισσότερη σημασία δε ίσως έχει ότι ούτε το άλλο πρόσωπο της τηλεφωνικής γραμμής, ο ίδιος ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, διέψευσε τις συνομιλίες, ούτε απέκλεισε το ενδεχόμενο να τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

Αυτό που έσπευσε να καταστήσει σαφές είναι ότι δεν πιστεύει ότι τον παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός.

Πόλεμος ανακοινώσεων και μια κοινωνία στη μέση

Τα στοιχεία αυτά βγαίνουν στο φως λίγα μόλις 24ώρα από την σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για το θέμα των υποκλοπών, κατά την οποία το ζήτημα παρακολούθησης συγκεκριμένα του Κωστή Χατζηδάκη και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου πήρε μεγάλες διαστάσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά μετ’ επιτάσεως απαντήσεις από τον πρωθυπουργό και πολιτικά υπεύθυνο της ΕΥΠ, Κυριάκο Μητσοτάκη, που εξοργισμένος κατακεραύνωσε την αντιπολίτευση, εγκαλώντας τη για έλλειψη ντροπής και ψέματα.

Διάχυτη στην ατμόσφαιρα από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν και η αμφισβήτηση των αποκαλυπτικών στοιχείων που έχει δημοσιεύσει ο Τύπος για τις παρακολουθήσεις, για τους στόχους-ονόματα, για το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Στάση μάλιστα που διατήρησε, παρά την αποκάλυψη, την ίδια μέρα που διεξαγόταν η συζήτηση στη Βουλή, των ΝΥΤ για αδειοδότηση της Intellexa από την κυβέρνηση για εξαγωγή του Predator σε ξένες χώρες.

Στην επιλογή της αμφισβήτησης και της υποτίμησης των αποδεικτικών στοιχείων που προκύπτουν και όχι της ενδελεχούς και άμεσης έρευνάς τους, όπως μάλλον θα έπρεπε, επέμεινε και σήμερα η κυβέρνηση οπότε νέα στοιχεία για το σκάνδαλο που έχει βυθίσει τη χώρα σε επικίνδυνη δίνη βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Για «ρυπαρά δίκτυα που συνεργάζονται με συγκεκριμένα ΜΜΕ διοχετεύοντάς τους υλικό που μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αλήθειας τους» μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω πρόσθεσε ότι «σκοπός αυτών των κυκλωμάτων είναι η μετατροπή της δημόσιας ζωής σε βούρκο και η επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν η πολιτική στην Ελλάδα κινούνταν στο ρυθμό ‘’κασετών’’».

«Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πολιτικά στον προηγούμενο αιώνα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την αποκάλυψη των «ψεμάτων Μητσοτάκη», που «το έβαλε στα πόδια για μην απαντήσει στη Βουλή» και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν «απειλούσε ο κ. Χατζηδάκης την εθνική ασφάλεια ή μήπως απειλούσε τα ιδιοτελή συμφέροντα του Μαξίμου με τους χειρισμούς του που αφορούσαν σε επιχειρηματικά projects στο χώρο της ενέργειας;».

Την ίδια στιγμή που αποσπάσματα από συνομιλίες υπουργών με επιχειρηματίες, με άλλους υπουργούς, με δημοσιογράφους έρχονται στο φως, με τον κάθε πολίτη να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα και να πλάθει τα δικά του σενάρια για τι μπορεί να συμβαίνει, τις σχέσεις που υπάρχουν, διαδρομές και συμφέροντα που μπλέκονται.

Την ίδια στιγμή που δικαιώνονται απολύτως όσοι με την ψυχραιμία και την αυστηρότητα που απαιτούν τέτοιου είδους ζητήματα μίλησαν για επιτακτική ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, με άμεση και ουσιαστική δράση από την Δικαιοσύνη, για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της οποίας δεν λείπουν οι αιχμές.

Αλλιώς η μη επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές ίσως να μείνει ευσεβής πόθος.

Πηγή tovima


Σχόλια