Ράδιο Βήτα

Απατεώνες «έγδαραν» Βολιώτες

 

Απώλειες αρκετών χιλιάδων Ευρώ μετρούν ένας άνδρας και μια γυναίκα από τον Βόλο, οι οποίοι έχασαν μέσω ηλεκτρονικών απατών, 15.000 και 9.000 € αντίστοιχα, στην πρώτη περίπτωση από χάκερ που υπέκλεψε κωδικούς web banking και στη δεύτερη για δήθεν επένδυση με αποδόσεις, που δεν υπάρχουν.

Και για τις δύο περιπτώσεις, υποβλήθηκαν μηνύσεις και η Εισαγγελία Βόλου μέσω προκαταρκτικών ερευνών, αναζητά περισσότερα στοιχεία, το πιθανότερο είναι χωρίς αποτέλεσμα, καθώς τα χρήματα κατέληξαν στο εξωτερικό. Στην μια δε περίπτωση, που το θύμα έχασε 15.000 € υπέβαλε αίτημα αμφισβήτησης συναλλαγής στην τράπεζά του, η οποία του επιστρέφει ποσό μόλις 3.000 €!

Η πρώτη περίπτωση αφορά συμπολίτη, ο οποίος δέχτηκε τηλεφώνημα από γυναίκα που του είπε ότι κατατέθηκαν κατά λάθος στον λογαριασμό του και μπήκαν χρήματα που προοριζόταν για την ίδια.

Ο άνθρωπος χωρίς να υποψιαστεί το παραμικρό μπήκε στο web banking της τράπεζάς του, διαπίστωσε ότι δεν έλαβε χρήματα και το μετέφερε στην γυναίκα που του είχε τηλεφωνήσει.

Όμως το μοιραίο λάθος φαίνεται ότι έγινε, άγνωστος του απέσπασε τους κωδικούς εισόδου στο web banking και του «σήκωσε» ποσό 15.000 €, που διοχετεύτηκε σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού και σε εταιρία επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.

Το θύμα της απάτης κατέθεσε στην τράπεζα αίτημα αμφισβήτησης συναλλαγής, ωστόσο η τράπεζα του επιστρέφει 3.000 €, τη στιγμή που έχασε 15.000 €.

Οι 9.000 έγιναν 240.000 €

Στην παγίδα της εύκολης, ξεκούραστης και χωρίς να κάνει τίποτα η ίδια, επένδυσης με… «τρελές» αποδόσεις, έπεσε μια 45χροη γυναίκα από τον Βόλο που κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων για απάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα δέχτηκε τηλεφώνημα από την Αγγλία, μίλησε με ένα άτομο που μιλούσε άπταιστα Ελληνικά και της συστήθηκε πιθανόν με ανύπαρκτο όνομα και της «αποκάλυψε» όταν αν επένδυε περίπου 10.000 € τα χρήματα αυτά θα γινόταν 250.000 €!

Η γυναίκα δέχτηκε, κατέθεσε σε λογαριασμό τράπεζας του εξωτερικού 9.000 € και με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λάμβανε ια την απόδοση της επένδυσης, διαπίστωνε ότι πήγαινε πολύ καλά…

Κάποια στιγμή που τα κέρδη της έφτασαν τις 240.000 € ζήτησε να τα αποσύρει και τότε άρχισαν τα προβλήματα της, καθώς οι άγνωστοι της ζητούσαν επιπλέον χρήματα και έξοδα, πληρωμή φόρου και άλλες δικαιολογίες.

Η γυναίκα πλήρωσε μερικές φορές, καθώς το δέλεαρ των 240.000 € ήταν μεγάλο, αλλά όταν διαπίστωσε ότι οι άγνωστοι έβρισκαν δικαιολογίες και προφάσεις για να μην πληρώσουν, κατάλαβε ότι επρόκειτο για απάτη και κατέθεσε μήνυση.

Από τη προανάκριση που έκανε η Αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα της γυναίκας κατέληξαν σε τράπεζες στο Λουξεμβούργο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή magnesianews


Σχόλια