Ράδιο Βήτα Chatbox

Τσαβούσογλου: Το Αιγαίο είναι εθνική υπόθεση

 

Σύμπλευση με την αντιπολίτευση στο θέμα της Ελλάδας, ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην τοποθέτησή του χθες το βράδυ στη γενική συνέλευση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τον προϋπολογισμό.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε επίσης ότι το τουρκο-λιβυκό έθεσε τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο και ότι θα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανατολικής Μεσογείου για όλες τις επόμενες γενιές.

«Συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τα αποτελέσματα της δυναμικής πολιτικής μας, που ξεκινήσαμε να ασκούμε από το 2019 στη Λιβύη. Είδατε σε τι κατάσταση έχει φέρει την Ελλάδα το μνημόνιο κατανόησης που υπογράψαμε με τη Λιβύη τον Οκτώβριο. Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα παραδόξως παραπονέθηκε στον ΟΗΕ για τη συμφωνία υδρογονανθράκων που υπογράψαμε με τη Λιβύη τον Οκτώβριο. Εμείς, μαζί με τη Λιβύη, δώσαμε μία κοινή απάντηση σε αυτή την επιστολή στη Νέα Υόρκη, με τους μόνιμους αντιπροσώπους μας στον ΟΗΕ. Η διαφορά όμως είναι ότι η επιστολή της Ελλάδας είναι καθαρά δημαγωγική και πολιτική, η δική μας βασίζεται σε νομικά ερείσματα. Αυτό το επίτευγμα θα καθορίσει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο για γενιές».

«Το Αιγαίο είναι εθνική υπόθεση»

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα κάλεσε να έχουν την ίδια γραμμή με την κυβέρνηση.

«Το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου είναι εθνική πολιτική. Μην κάνετε κινήσεις που θα δώσουν στην Ελλάδα ατού και που θα χαροποιήσουν την Ελλάδα. Εμείς μπορεί να σας επικρίνουμε, αλλά αυτό θα ικανοποιήσει την Ελλάδα, οπότε ας συμπλεύσουμε στα εθνικά θέματα».

«Η ΕΕ να σταματήσει να είναι το παιχνιδάκι των Ελλήνων»

Πάντως, ο τούρκος ΥΠΕΞ, προέβη σε συστάσεις και προς την ΕΕ όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Ως ευρωπαϊκή δύναμη, προωθούμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ με στρατηγική προσέγγιση. Φέτος, συνεχίσαμε να συμβάλουμε στην υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ήπειρος μας και η ΕΕ, με το σύνθημα ''Η Τουρκία είναι Ευρώπη''.  Αν η ΕΕ είναι να γίνει στρατηγικός παράγοντας, να πάψει να είναι το παιχνιδάκι του διδύμου Ε/Κ-Ελλάδας και να κάνει τα απαραίτητα βήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία» είπε.

«Το ΕΔΑΔ κάνει τα στραβά μάτια στην Ελλάδα»

Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι πολιτικές και πως όταν αφορούν την Τουρκία υπάρχει πίεση.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολιτικές, εφαρμόζουν δύο μέτρα και δυο σταθμά. Υπάρχουν αποφάσεις του δικαστηρίου σχετικά με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία. Γιατί πιέζουν μόνο την Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις; Η Ελλάδα δεν τις εφαρμόζει εδώ και 15 χρόνια, αλλά ασκείται πίεση στην Τουρκία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πηγή ethnos


Σχόλια