Ράδιο Βήτα Chatbox

Δένδιας: Απαράδεκτες οι τουρκικές απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας

 

«Είναι απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από σύμμαχο χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ» είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, συμμετέχει στο προγραμματισμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2022.

Ο Νίκος Δένδιας είπε ακόμη ότι «Οι νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπεισέλθουν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία».

Ερωτηθείς για το σκάνδαλο Qatar Gate και την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διαφθορά σε ευρωβουλευτές μεταξύ άλλων και την εμπλοκή του ονόματος της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, ο Νίκος Δένδιας αρκέστηκε να δηλώσει ότι: «Όπως είναι γνωστό, διεξάγεται αυτή τη στιγμή μια έρευνα για ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα. Πρέπει όλοι να το σεβαστούμε».

Υπενθυμίζεται ότι των εργασιών του ΣΕΥ θα προηγηθεί Υπουργική Σύνοδος για την Ανατολική Εταιρική Σχέση (ΑΕΣ) όπου αναμένεται να συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και οι ομόλογοί τους των πέντε χωρών (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία) από τις έξι της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Τα θέματα προς συζήτηση της ημερήσιας διάταξης του ΣΕΥ είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (όπου στην αρχή της συζήτησης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης και ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, D. Kuleba) και η κατάσταση στο Ιράν.

Οι απειλές του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας την Κυριακή (11/12) καθώς αναφέρθηκε στον τουρκικό βαλλιστικό πύραυλο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τρομάζει την Ελλάδα»!

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος παραβρέθηκε στη «Συνάντηση Νέων» στη Σαμψούντα που είχε κυρίως προεκλογικό χαρακτήρα. Ο Ερντογάν υποστήριξε πως όσοι «...θέλουν να κλείσουν τους ορίζοντες της χώρας με σύννεφα απαισιοδοξίας θα είναι αβοήθητοι μπροστά στο φως που πηγάζει από τις καρδιές της νεολαίας», ενώ δεν παρέλειψε για ακόμα μια φορά να μιλήσει για την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας επιθετική ρητορική.

Μιλώντας για τα τεχνολογικά επιτεύγματα της Τουρκίας, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην κατασκευή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, τον οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι δοκίμασε στα μέσα Οκτωβρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η κατασκευή αυτού του πυραύλου έχει «τρομάξει» την Ελλάδα.

«Θα χτυπήσει την Αθήνα»

«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας», είπε και πρόσθεσε πως «αυτή η παραγωγή τρομάζει τους Έλληνες». «Λένε για τον Tayfun… Τώρα ο Έλληνας φοβάται. ''Θα χτυπήσει την Αθήνα'', λένε», σχολίασε και επισήμανε ότι «Η Τουρκία δεν θα παραμείνει παθητική εάν η Ελλάδα επιμείνει στη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου».

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για την κατασκευή του εθνικού τουρκικού UAV μαχητικού. «Μπορεί να υπάρχει περίπτωση να κάνει την πρώτη πτήση το Kizilelma σε έναν μήνα. Θα είναι μια υπέροχη δουλειά», σχολίασε.

Πηγή cnn.gr


Σχόλια