Ράδιο Βήτα Chatbox

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολύ σοβαρή η υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη

 

Πολύ σοβαρή» είναι η υπόθεση που αφορά στην Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία έλαβε μέρος. Σε ερώτηση που έλαβε για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για την άρση της ασυλίας της κυρίας Σπυράκη ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν έχω πλήρη εικόνα. Επιτρέψτε μου να ενημερωθώ και θα σας απαντήσω».

Ερωτηθείς για το Qatargate, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία πολύ δυσάρεστη ιστορία και πολύ σοβαρές καταγγελίες, ενώ προσέθεσε πως θα αποφύγει τα σχόλια. Ακολούθως, επετέθη εκ νέου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι «δεν θα δεχθώ να χρεώνει την Καϊλή στη Νέα Δημοκρατία, καθώς είναι διαχρονικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ». Σε ερώτηση για την άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Αυτή τη στιγμή δεν έχω πλήρη εικόνα. Θα επιστρέψω στην Αθήνα, θα μελετήσω το θέμα και θα απαντήσω».

Αναφορικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο σημείωσε: «Είμαι σίγουρος ότι αυτή την φορά οι υπουργοί ενέργειας θα βρουν λύση καθώς έχουμε φτάσει πια αρκετά κοντά στις επιμέρους διαπραγματεύσεις. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι χρειαστήκαμε τόσους μήνες για να καταλήξουμε σε μια αυτονόητη απόφαση να περιορίσουμε το ύψος των τιμών του φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποτρέψουμε την εργαλειοποίησή του από την Ρωσία. Όμως, αυτή την φορά είμαι πράγματι αισιόδοξος και η εντολή που δώσαμε στους υπουργούς μας είναι πολύ ξεκάθαρη ότι στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουμε μια απόφαση, η οποία θα είναι εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις. Υπάρχει καθολική κατανόηση από τους ομολόγους μου ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τον χρόνο και να παραπέμψουμε μια λύση στο μέλλον».

Σε ερώτηση για την τουρκική αντίδραση στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία να οριοθετήσει μονομερώς την ΑΟΖ με τη Λιβύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν οριοθετήσει μερικώς τις μεταξύ τους θαλάσσιες ζώνες, μία συμφωνία, που, όπως είπε, είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και είναι αναγνωρισμένη από όλους, εν αντιθέσει με το τουρκολιβυικό μνημόνιο, που όλοι το θεωρούν άκυρο. Τέλος, ερωτηθείς για τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι δεν μπορούμε να μένουμε ακίνητοι και να παρακολουθούμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μετακινούνται στις ΗΠΑ. Γνωστοποίησε δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε εντολή στην Κομισιόν να έλθει έως τα τέλη Ιανουαρίου με προτάσεις. «Εάν δεν κινηθούμε γρήγορα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα της ευρωπαϊκής αποβιομηχανοποίησης. Επιμένω ότι πρέπει να αυξήσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση, δηλαδή να βάλουμε και άλλα λεφτά στο τραπέζι».

Πηγή tovima



Σχόλια