Ράδιο Βήτα

Ουκρανία: Οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης στα σχόλια του Όρμπαν για τον πόλεμο

 

Αποδέκτης σφοδρών επικρίσεων έγινε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και υποστηρικτής της Βλαντίμιρ Πούτιν, Βίκτορ Όρμπαν, από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζεται ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Όρμπαν «καταδεικνύουν μια παθολογική έλλειψη σεβασμού προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό που πολεμά τους Ρώσους εισβολείς».

«Πολιτική μυωπία»

Μάλιστα, το Κίεβο κατηγορεί τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας για «πολιτική μυωπία».

Πρόκειται για την απάντηση της ουκρανικής κυβέρνησης σε σχόλια που έκανε ο Όρμπαν σε χριστουγεννιάτικη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Magyar Nemzet, στην οποία ούτε λίγο – ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει εάν οι ΗΠΑ σταματούσαν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να πολεμά μόνον εφόσον οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν να την ενισχύουν με όπλα και χρήματα. Εάν οι Αμερικανοί επιθυμούν την ειρήνη, τότε θα υπάρξει ειρήνη», δήλωσε ο Όρμπαν στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

«Επιθυμεί την ειρήνη ο Όρμπαν;»

«Ο Ούγγρος ηγέτης θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν επιθυμεί την ειρήνη», απάντησε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως ο Όρμπαν αναφέρθηκε ουσιαστικά σε ήττα της Ουκρανίας, παρόλο που κάτι τέτοιο θα αύξανε επίσης τον κίνδυνο ενδεχόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουγγαρία.

Οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών είναι τεταμένες. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει κατ’ επανάληψη προσπαθήσει να εμποδίσει την υποστήριξη της ΕΕ στον αγώνα της Ουκρανίας και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Όρμπαν είχε παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα φορώντας ένα κασκόλ με χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας», που απεικόνιζε ουκρανικά έδαφη ως τμήμα της χώρας του.

Ο Βίκτορ Όρμπαν διατηρεί επίσης φιλικούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η Ουγγαρία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγή tovima

 


Σχόλια