Ράδιο Βήτα

ΒΟΛΟΣ - Σωκράτης Σαβελίδης: «Έσχατη κύρωση η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος των θυτών bullying»

 

Σοκάρουν την τοπική κοινωνία τα περιστατικά bullying σε σχολεία της Μαγνησίας τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στα σχολεία, μετά τα περιστατικά, αλλά και για το ισχύον καθεστώς διαχείρισης παρόμοιων περιστατικών βίας, εντός ή και εκτός σχολείων.

Μιλώντας για την υπόθεση bullying στο Γυμνάσιο Αργαλαστής με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι, ο κ. Σαβελίδης σημείωσε πως η μαθήτρια βίωνε πολύ άσχημα γεγονότα, επηρεάστηκε η ψυχολογική της κατάσταση, ευτυχώς όμως έχει ευτυχώς ανανήψει πλέον και είναι καλά.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας επεσήμανε ότι είδε προσωπικά και από κοντά το παιδί και τους γονείς του και οργάνωσε στο γραφείο του και τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτση, ο οποίος μίλησε στη μαθήτρια ενώ έδωσε κατευθύνσεις για το πως θα κινηθεί η υπηρεσία. « Μας είπε να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο, να εξαλείψουμε το φαινόμενο και να ανανήψει το παιδί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαβελίδης, ο οποίος συμπλήρωσε πως το γεγονός από την έκταση που έλαβε από τα ΜΜΕ έδωσε δύναμη σε γονείς και μαθήτρια και το παιδί αισθάνθηκε ότι δεν ήταν μόνο του.

Τι αναφέρει ο νόμος για περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς

Ο κ. Σαβελίδης μίλησε και για τον νόμο και ποιες είναι οι ευθύνες του σχολείου, όταν υπάρχουν ανάρμοστες συμπεριφορές από μαθητές.

«Ο νόμος εδώ είναι συγκεχυμένος. Δύο πράγματα οδηγούν σε απάντηση. Το πρώτο είναι ότι ο νόμος 1566 ορίζει ότι μέσα στο σχολείο υπεύθυνος είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής για την ασφάλεια των μαθητών και την προστασία τους. Όμως ο νόμος της φοίτησης και της αξιολόγησης των μαθητών αναφέρει ρητά ότι ο μαθητής μπορεί να υποστεί κυρώσεις για τη συμπεριφορά του και εντός και εκτός σχολείου. Έτσι από τη μια μεριά η υπευθυνότητα περιορίζεται μέχρι και το …πεζοδρόμιο του σχολείου κι αυτό έχει επικυρωθεί από δικαστικές αποφάσεις, ενώ εάν ο μαθητής συμπεριφερθεί με μη πρέποντα τρόπο εκτός σχολείου, τότε μπορεί να υποστεί κυρώσεις από τον Σύλλογο Διδασκόντων. Εφόσον είναι μαθητής, πρέπει η εκπαιδευτική κοινότητα να παρέμβει στο θέμα», ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.

Οι κυρώσεις για τους μαθητές

Στο μεταξύ ο ίδιος μίλησε και για τις κυρώσεις που μπορεί να υποστούν οι μαθητές -θύτες, σημειώνοντας πως κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και το σχολείο κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ξεκινώντας από τη συμβουλευτική. Στα σχολεία, όπως επεσήμανε ο κ. Σαβελίδης υπάρχουν και οι ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι, που μπορεί να μην είναι κάθε μέρα παρόντες, έρχονται όμως την κατάλληλη στιγμή. Ακόμη εξήγησε ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει πάντα έναν εκπαιδευτικό,  που είναι υπεύθυνος για τη σχολική ζωή. Αυτός, σχολίασε ο κ. Σαβελίδης,  είναι τα μάτια και τα αφτιά του Συλλόγου Διδασκόντων και μετά υπάρχει ο  Διευθυντής και εκπαιδευτικοί, που είναι οι περισσότεροι επιμορφωμένοι και ευαισθητοποιημένοι στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Σε ότι αφορά το θέμα στην Αργαλαστή, σημειώνεται πως ο πατέρας του κοριτσιού είχε αναφέρει πως το παιδί εξομολογήθηκε πως βίωνε bullying από πέρυσι, με τον κ. Σαβελίδη και σημειώνει πως τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν Διευθύντρια γνώριζαν και είχαν παρέμβει παιδαγωγικά προς όφελος ιδιαίτερα του παιδιού, που είχε απομονωθεί. « Η προηγούμενη διευθύντρια είχε καλέσει τους γονείς, είχε επισημάνει το γεγονός και έτσι βρέθηκε ότι ήταν αυτή η αιτία», είπε ο κ. Σαβελίδης.

«Η μαθήτρια θα μείνει όσο θέλει στο συγκεκριμένο σχολείο και του χρόνου θα πάει στο λύκειο σε διαφορετικό σχολείο. Για τα υπόλοιπα παιδιά, ο νόμος λέει ότι οι κυρώσεις είναι μία ημέρα αποβολή ή δύο, αλλά η έσχατη είναι αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο και δεν ξέρουμε εάν είναι παιδαγωγικά ορθό αυτό, γιατί και οι δράστες είναι μαθητές, είναι παιδιά, πιθανών να χρειάζονται βοήθεια ίσως και μεγαλύτερη από ότι το θύμα. Ήδη έχουν επιστρατευτεί όλες οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης, οι Συντονιστές, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και θα εξετάσει ο Σύλλογος όλα τα γεγονότα και θα επιβάλλει την όποια κύρωση», εξήγησε ο Διευθυντής, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά φαινόμενα bullying που δεν βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και υπάρχουν πολλά τραυματισμένα ψυχικά παιδιά.

«Ας δούμε ως γονείς μήπως τα δικά μας τα παιδιά συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο, μήπως προκαλούν κάτι τέτοιο. Μήπως αυτό που λέμε είναι μάγκας ο δικός μου, κτλ μπορεί αυτό να επιδρά και να δημιουργεί ένα τραυματισμένο ψυχικά παιδί.

Να μην κάνουν τα ίδια τους τα παιδιά θύματα. Ένας θύτης είναι σίγουρα ένα προηγούμενο θύμα, ήδη κάτι έχει τραντάξει, διαταράξει τον ψυχικό κόσμο αυτού του παιδιού. Η κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα. Μπορεί να είδε κάτι τελείως ρηχό , να είδε κάτι στην τηλεόραση το οποίο να τον επηρέασε τόσο πολύ ώστε να θεωρήσει ως πρότυπη αυτή τη συμπεριφορά, αλλά το πιο βαθύ είναι το ίδιο το παιδί να μην είναι θύμα και βγάζει τα εσώψυχά του εναντίον άλλου παιδιού», είπε ο Διευθυντής για τα περιστατικά bullying και τις κακοποιητικές συμπεριφορές που συμβαίνουν στα σχολεία ή μεταξύ παιδιών εν γένει.

Τέλος, σε ότι αφορά στο περιστατικό του Αλμυρού, ο κ. Σαβελίδης ανέφερε, μετά και από σχετική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο σχολείο, ότι κάποια γεγονότα συνέβησαν εκτός σχολείου.

«Ήταν υπερβολή από τους γονείς ότι έγιναν  οι εκδορές , τα καψίματα. Υπήρξε διαφωνία μεταξύ του πατέρα και της μητέρας μπροστά μας, όμως και οι δυο συμφώνησαν ότι δεν έγινε κάτι μέσα στο σχολείο», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή magnesianews

 


Σχόλια