Ράδιο Βήτα Chatbox

Τουρκία : Ο ενθουσιασμός για τα F-16 κράτησε λίγες μόνο ώρες

 

Εκνευρισμό επιδεικνύει, τις τελευταίες ώρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως σημείωσε από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του OPEN στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο ενθουσιασμός για τη «νίκη» της Τουρκίας στο θέμα των F-16 κράτησε μόνο μια μέρα.

Αν κρίνουμε από τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, φάνηκε μάλλον ένας έντονος εκνευρισμός. Ενδεχομένως, ο Τούρκος πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι το ζήτημα αυτό δε λύθηκε ακόμη. Κι ότι ο Μπομπ Μενέντεζ αποτελεί ακόμη μεγάλο εμπόδιο για την Άγκυρα. Γι’ αυτό σήμερα ο Ερντογάν προσπάθησε να ασκήσει νέες πιέσεις στις ΗΠΑ, απευθυνόμενος σκληρά στην Ουάσινγκτον και τον Μπάιντεν, γιατί, αυτό που συζητείται είναι ότι, η Άγκυρα, εκτός από τα λεφτά που έχει δώσει για τα F – 16 έχει δώσει και μία σειρά πολιτικά ανταλλάγματα.

Τα πολιτικά ανταλλάγματα της Άγκυρας

Εκτός, δηλαδή, από το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζεται ότι, η Άγκυρα έκανε πίσω και στη χερσαία επιχείρηση στη Συρία, καθώς η Αμερική φέρεται να της διαμήνυσε ότι, αν έκανε το βήμα στη Συρία, θα έθετε σε κίνδυνο την αγορά των μαχητικών από το Κογκρέσο. Τα μαχητικά αυτά, η Άγκυρα τα θεωρεί ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσει μια στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο.

Κι εδώ είναι το δεύτερο αντάλλαγμα, όπου, στο παζάρι Τουρκίας - ΗΠΑ εμπλέκεται κι ο ελληνικός παράγοντας.  Ένας επίσης λόγος για να αλλάξουν οι ΗΠΑ διαθέσεις υπέρ της Τουρκίας, μπορεί να ήταν και η Ανατολική Μεσόγειος. Στα σενάρια είναι ότι, οι ΗΠΑ, ζήτησαν από την Άγκυρα, αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα ή, παραδείγματος χάρη, να αλλάξει ρότα το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν.

Όλα αυτά, βέβαια, είναι σενάρια, τα οποία, ωστόσο, συζητήθηκαν έντονα από την τουρκική πολιτική ανάλυση τις τελευταίες ημέρες. Βλέποντας, όμως, πόσο δύσκολα και αργά εξελίσσεται η διαδικασία για τα F-16  ο Τούρκος πρόεδρος «τα έβαλε» κατά της Δύσης σε όλα τα μέτωπα: για την Ελλάδα που την εξοπλίζει στα νησιά, για τα F-16, για τη στήριξη στους τρομοκράτες.

Με ένα σαιξπηρικό ερώτημα, λοιπόν, σήμερα βροντοφώναξε ξανά στις ΗΠΑ, «πρέπει να επιλέξετε ποιος είναι σύμμαχός σας. Η Ελλάδα, οι Κούρδοι ή η Τουρκία;».

Πηγή ethnos


Σχόλια