Ράδιο Βήτα

Ευρωκοινοβούλιο: Αυτοί είναι οι 3 υποψήφιοι αντικαταστάτες της Καϊλή

 

Τρεις υποψήφιοι διεκδικούν την θέση της αντιπροεδρίας του Ευρωκοινοβουλίου, που άφησε κενή η συλληφθείσα Εύα Καϊλή. Η ψηφοφορία για την αντικατάστασή της πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα (18/1) στη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ύστερα από το πέρας της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιοτήτων χθες το βράδυ, την θέση διεκδικούν ο Μαρκ Άνχελ από το Λουξεμβούργο, εκ μέρους των σοσιαλδημοκρατών, στους οποίους άνηκε η Εύα Καϊλή μέχρι τη διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα. Ανταγωνίστριές του είναι η Γαλλίδα Γκουντολίν Ντελμπός Κορφίλντ, εκ μέρους των Πρασίνων και η Ιταλίδα Ανναλίζα Ταρντίνο από την πολιτική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία».

Ο Μαρκ Άνχελ είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και μέλος της Επιτροπής Αναφορών, της Αντιπροσωπείας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Χιλής όπως και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ευρω-Λατινικής Αμερικής.

Η Γκουντολίν Ντελμπός Κορφίλντ είναι μέλος στις επιτροπές Συνταγματικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων της Γυναίκας και Ισότητας των Φύλων, στην ειδική Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και του αντίστοιχου λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης αλλά και μέλος της Αντιπροσωπείας στη Συνέλευση Κοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-ΗΒ.

Τέλος, η Ανναλίζα Ταρντίνο που προέρχεται από την ιταλική Λέγκα είναι μέλος της Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του ΕΚ με τον Καναδά.

Για να εκλεγεί κανείς αντιπρόεδρος του ΕΚ, χρειάζεται χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων σε μυστική ψηφοφορία.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΕΚ αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα στους δεκατέσσερις Αντιπροέδρους, οι οποίοι μπορούν να τον αντικαταστήσουν, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο.

Οι Αντιπρόεδροι είναι επίσης μέλη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης.

Πηγή eleftherostypos

 


Σχόλια