Ράδιο Βήτα

Σαμπάνιες, σοκολάτες και χρυσά κεντήματα: Η Μέτσολα βγάζει «στη φόρα» τα δώρα που δέχτηκε

 

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε 142 δώρα που έλαβε σε δημόσιο μητρώο για τους ευρωβουλευτές, σε μια προσπάθεια να θυμίσει σε όλους τους κανόνες διαφάνειας που πρέπει να τηρούνται από τα όργανα της ΕΕ.

Η Μέτσολα ονομάτισε τα δώρα που έλαβε σε ένα επίσημο δημόσιο αρχείο, που οι βουλευτές σπάνια ενημερώνουν.

Η ομάδα της υποστήριξε ότι η κίνηση της «έσπασε» την πολυετή μυστικότητα από πρώην προέδρους του Κοινοβουλίου, κανένας από τους οποίους δεν είχε αποκαλύψει δημόσια τα εκατοντάδες δώρα που του έδωσαν ξένοι αξιωματούχοι.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω μιας κρίσιμης στιγμής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το θεσμικό όργανο δίνει μάχη για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του μετά τον «σεισμό» του Qatargate.

«Όταν ένας πρόεδρος λαμβάνει ένα δώρο, αυτό δεν γίνεται με την ιδιότητά μου ως μέλους, αλλά ως [σ.σ. εκπρόσωπος] του Κοινοβουλίου», δήλωσε η Μέτσολα στο POLITICO. Μετά την έναρξη της έρευνας για το Qatargate, «τα πράγματα είναι διαφορετικά, που σημαίνει ότι θα καταγράψω όλα όσα ούτως ή άλλως θα είχαν δηλωθεί εσωτερικά», είπε.

Ένας εκπρόσωπος της Μέτσολα πρόσθεσε: «Θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανής και να δώσει το παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν άλλοι ευρωβουλευτές».

Τα δώρα που έλαβε η Μέτσολα

Τα δώρα που έλαβε η Μέτσολα περιλάμβαναν: ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από τη Fawzia Zainal, πρόεδρο του κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Élisabeth Borne, ασύρματα ακουστικά Sennheiser από τη γερμανική Μπούντεσταγκ, ένα βάζο από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ- μια λευκή μπλούζα από την πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu- ένα βιβλίο για τη Μπριζ από την πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης, Federica Mogherini- και ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στις χώρες της Μπενελούξ.

Η Μέτσολα έλαβε επίσης σαμπάνια, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ και αποξηραμένα λουκάνικα, τα οποία «σερβιρίστηκαν κατά τη διάρκεια των λειτουργιών του Κοινοβουλίου».

Για 125 από αυτά τα δώρα, οι δηλώσεις της Μέτσολα στο μητρώο έγιναν μετά την προθεσμία. Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας του Κοινοβουλίου για τα μέλη, τα δώρα πρέπει να γνωστοποιούνται το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα που ακολουθεί τον μήνα κατά τον οποίο τα έλαβαν οι ευρωβουλευτές, όπως αναφέρει το Politico.

Η Μέτσολα έλαβε όλα τα δώρα που δήλωσε από τότε που έγινε πρόεδρος στις 18 Ιανουαρίου 2022.

Αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν ότι στο παρελθόν υπήρχε απροθυμία να υπάρξει προληπτική δήλωση των δώρων, «για να αποφευχθεί η καλλιέργεια μιας κουλτούρας ανταγωνιστικών δώρων μεταξύ των λομπιστών και των ευρωβουλευτών».

Σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία, μόνο ένας προηγούμενος πρόεδρος – ο Αντόνιο Ταγιάνι του ΕΛΚ, ο οποίος είχε τη θέση από το 2017 έως το 2019 – δήλωσε δώρο στο δημόσιο μητρώο. Επρόκειτο για ένα βιβλίο με πορτρέτα από έναν Πορτογάλο πολιτικό.

Πηγή eleftherostypos


Σχόλια