Ράδιο Βήτα

Ιράν: Η Τεχεράνη εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό Αλιρεζά Ακμπαρί

 

Το Ιράν εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό Αλιρεζά Ακμπαρί, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών Mizan, αφού τον καταδίκασε σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε χθες ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην εκτέλεση του Ακμπαρί, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο στον τομέα άμυνας του Ιράν.

Η Βρετανία τόνιζε ότι η καταδίκη του σε θάνατο είχε πολιτικά κίνητρα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν επίσης ότι ενώνουν τη φωνή τους με το Ηνωμένο Βασίλειο για να καλέσουν το Ιράν να μην εκτελέσει έναν Ιρανοβρετανό πολίτη, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία και του οποίου η εκτέλεση ενδέχεται να «επίκειται».

Το Mizan online, το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών, μετέδωσε την Τετάρτη ότι ο Αλιρεζά Ακμπαρί καταδικάστηκε «σε θάνατο για διαφθορά επί της γης και για παραβίαση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας γιατί διαβίβασε πληροφορίες» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 Παρέμβαση και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Οι κατηγορίες σε βάρος του Ακμπαρί και η καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών είναι πολιτικά υποκινούμενες και η εκτέλεσή του θα ήταν απαράδεκτη», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, επικαλούμενος «πιθανή επικείμενη εκτέλεση».

Ζήτησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου την «άμεση απελευθέρωση του Ακμπαρί» και κατήγγειλε πληροφορίες που «ανέφεραν ότι ο Ακμπαρί ήταν ναρκωμένος, βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του, ανακρίθηκε χιλιάδες ώρες και εξαναγκάστηκε σε ομολογία».

Την Πέμπτη, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι Ακμπαρί, 61 ετών, κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις στον ιρανικό μηχανισμό ασφάλειας και άμυνας.

Πηγή in.gr

 


Σχόλια