Ράδιο Βήτα

«Όχι» από ΝΔ στο αίτημα Ράμμου για ενημέρωση της Βουλής σχετικά με τις παρακολουθήσεις

 

«Όχι» στο αίτημα του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου για την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για τις ενέργειές του και τις αρμοδιότητες της Αρχής είπε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης (όπου διεξάγεται για τις «υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ), η Νέα Δημοκρατία διά του προέδρου της Επιτροπής, Α. Μπούρα απέρριψε το αίτημα του κ. Ράμμου, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρούν κατόπιν έντασης.

«Λυπάμαι πολύ για όσα άκουσα. Δεν αναφέρομαι μόνο στις ανοίκειες επιθέσεις προς την Ανεξάρτητη Αρχή. Αναφέρομαι κυρίως στη δική σας απόφαση κ. Μπούρα. Διότι η απόφασή σας είναι ένα ακόμα βήμα συσκότισης του σκανδάλου», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος που στη συνέχεια ανακοίνωσε την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι είπε ο πρόεδρος της Θεσμών και Διαφάνειας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Αθανάσιο Μπούρα, προκειμένου να κληθεί ο κύριος Ράμμος απαιτείται να κατατεθεί σχετικό αίτημα που θα έχει την πλειοψηφία των δύο πέμπτον και έτσι ο κύριος Ράμμος να προκληθεί στην επιτροπή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η αντιπολίτευση θα έπρεπε να περιμένουν ένα μήνα ακόμη δεδομένου ότι η κλήση μάρτυρα από την μειοψηφία μπορεί να γίνει κάθε μήνα.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαρκόπουλος χαρακτήρισε πρωτοφανές το αίτημα αυτό προσκλησης του κυρίου Ράμμου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.«Είναι πρωτοφανές το αίτημα «αυτό-πρόσκλησης» στην υψηλότερου επιπέδου κοινοβουλευτική επιτροπή του επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής. Ο κ. Ράμμος επιλέγει να κάνει πολιτική και κινείται εκτός των συνταγματικών ορίων της Αρχής της οποίας προΐσταται», είπε.

Το αίτημα Ράμμου

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ράμμος σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα ανέφερε: «Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών τιμώντας τη συνταγματική της αποστολή και ανταποκρινόμενη στην υποχρέωση κοινοβουλευτικής λογοδοσίας, υπέβαλε στις 17 Ιανουαρίου 2023, διά του Προέδρου της, Χρήστου Ράμμου, αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κ. Κ. Μπούρα για σύγκληση της Επιτροπής. Το αίτημα που κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κώστα Τασούλα, αφορά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Η αλήθεια -είτε κάποιοι το επιθυμούν είτε όχι- είναι βέβαιο ότι θα αποκαλυφθεί

Μετά από έξι μήνες συσκότισης και συγκάλυψης η ώρα της αλήθειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών έφτασε. Μετά την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ που ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών της, ο Πρόεδρος της Βουλής, οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να ορίσει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.

Οποιαδήποτε προσπάθεια κωλυσιεργίας από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει πλέον κανένα νόημα. Η αλήθεια -είτε κάποιοι το επιθυμούν είτε όχι- είναι βέβαιο ότι θα αποκαλυφθεί και ο ελληνικός λαός θα μάθει ποιους και γιατί παρακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης μέσα από τον παρακρατικό του μηχανισμό.

Ολόκληρη η δήλωση Κατρούγκαλου

«Θλιβερή η σημερινή μέρα για τη Βουλή και τον Κοινοβουλευτισμό. Η πλειοψηφία της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε ουσιαστικά την αυτοκατάργησή της , να μην ασκήσει δηλαδή τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο κ. Ράμμος ζήτησε να προσέλθει και να ενημερώσει την Επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς του.

Βουλευτές της πλειοψηφίας επιτέθηκαν στον ίδιο και στην Αρχή με προσβλητικές και ανοίκειες εκφράσεις αυτοκαταργώντας τις αρμοδιότητες της Επιτροπής.

Σ/ αυτή την προσπάθεια,συνωμοσία θα έλεγα συσκότισης που θέλει να επιβάλει η Κυβέρνηση στο μέγα αυτό σκάνδαλο των υποκλοπών. Και δυστυχώς δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, η απαράδεκτη σήμερα στάση της ΝΔ.

Είναι ένας ακόμη κρίκος σε μία σειρά εκτροπών από το Σύνταγμα με τελευταία την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,που καταδικάστηκε σύσσωμα από το σύνολο των συνταγματολόγων.

Η ΝΔ δεν θα μπορέσει να κρατήσει μακριά από τις ευθύνες του τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βαρύνεται τόσο για το σκάνδαλο καθεαυτό των υποκλοπών όσο και για την προσπάθεια κουκουλώματός του.

Θα έρθει ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τις δυνατότητες που δίνει στην αντιπολίτευση ο Κανονισμός της Βουλής. Το στίγμα όμως της σημερινής αντικοινοβουλευτικής τακτικής θα βαραίνει για πάντα τη ΝΔ».

Πηγή ethnos


Σχόλια