Ράδιο Βήτα

Μετάλλαξη «Κράκεν»: Συναγερμός για το κοκτέιλ κορονοϊού, γρίπης, ιώσεων και έκτακτο σχέδιο

 

Σε συναγερμό είναι οι υγειονομικές αρχές και το υπουργείο Υγείας ώστε να προετοιμασθούν τα νοσοκομεία ενόψει της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων.

Άλλωστε ήδη τα κρούσματα covid και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται επικίνδυνα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση 5% στις εισαγωγές covid στα νοσοκομεία.

Για τον λόγο αυτό επιχειρείται να προετοιμασθεί το ΕΣΥ αφού τα δημόσια νοσοκομεία είχαν επιστρέψει στην κανονικά τους λειτουργία και η πανδημία είχε περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμανε ηχηρό καμπανάκι στο υπουργείο Υγείας το οποίο συγκαλεί έκτακτες συσκέψεις με τους Διοικητές των Νοσοκομείων ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις νέες αυξανόμενες ανάγκες.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι επιστήμονες ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προβλέπουν ότι το επόμενο δίμηνο θα υπάρχει έξαρση κρουσμάτων και εξαιτίας της νέας «μετάλλαξης Κράκεν» που είναι πιο μεταδοτική.

Το πρόβλημα πάντως μπορεί να λάβει και άλλες διαστάσεις λόγω της έλλειψης φαρμάκων η οποία προς το παρόν δεν έχει φθάσει στα νοσοκομεία, αλλά λόγω της περιορισμένης παραγωγής πρώτων υλών στην Κίνα θεωρείται δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα χτυπήσει και το ΕΣΥ.

Εξάλλου όλη η Ευρώπη είναι εξαρτώμενη από την Κίνα και την Ινδία για την παραγωγή πρώτων υλών για τα φάρμακα και η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα καθιστά τη λειτουργία των εργοστασίων προβληματική.

Αλλαγές εξπρές στα νοσοκομεία

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των νοσοκομείων προχωρά σε έκτακτες αλλαγές στο ΕΣΥ ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες αλλά και να περιορισθούν τα ράντζα που πνίγουν τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας. Όπως αποκάλυψε και το ethnos.gr, η κατάσταση είναι τόσο τραγική στα δημόσια νοσοκομεία που πλέον τοποθετούνται ράντζα και στις κλινικές covid, ενώ η αναμονή για μεταφορά σε άλλο νοσοκομείο φθάνει και τις 20 ώρες.

Τις επόμενες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα αυξήσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ ώστε να χρησιμοποιούνται για περιστατικά covid. Ήδη έχουν ενοικιαστεί 50 κλίνες ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ενώ θα φθάσουν το επόμενο διάστημα πάνω από 200 αυτές του ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να ανοίξει περισσότερες απλές κλίνες covid, καθώς όσες είναι σήμερα διαθέσιμες δεν καλύπτουν τις ανάγκες και οι ασθενείς βασανίζονται αφού μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί κρεβάτι.

Θα γίνουν αλλαγές στο σύστημα εφημεριών ώστε να μεταφέρονται περισσότεροι ασθενείς στα περιφερειακά μικρότερα νοσοκομεία της Αττικής και όχι μόνο στα μεγάλα που είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Πηγή ethnos

 

 

 


Σχόλια