Ράδιο Βήτα

Σουηδία: «Η Τουρκία ζητά πολλά για να μπούμε στο ΝΑΤΟ»

 

Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι τελικά η χώρα του θα καταφέρει να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας αλλά είναι αδύνατο να ικανοποιήσει τα αιτήματα από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία ως γνωστόν μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία.

Συγκεκριμένα ο Ulf Kristersson μιλώντας σήμερα σε μέλη think-tank υπογράμμισε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησής του στο διεθνές πεδίο αλλά ξεκαθάρισε: «Η Τουρκία από την μία επιβεβαιώνει πως έχουμε κάνει όλα όσα έχουμε πει, αλλά την ίδια στιγμή μας ζητούν να κάνουμε πράγματα τα οποία είναι αδύνατο να κάνουμε και δεν θέλουμε να προχωρήσουμε έτσι».

Η Άγκυρα από την πλευρά της δεν έχει ακόμη επίσημα αντιδράσει στις δηλώσεις του Σουηδού Πρωθυπουργού αλλά είναι βέβαιο πως δεν θα υποχωρήσει στο «βέτο» που έχει θέσει εάν δεν λάβει όλα τα μέλη των Κούρδων που έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτες και ζουν στην Σουηδία.

Στον ίδιο «σκόπελο» έχει σκαλώσει και η ενταξιακή πορεία της Φινλανδίας με την Τουρκία ουσιαστικά να εκβιάζει τόσο τις δύο χώρες όσο και το ΝΑΤΟ.

Σουηδία και Φινλανδία είχαν από κοινού καταθέσει αίτημα εισδοχής στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή cnn.gr


Σχόλια