Ράδιο Βήτα

Στο τραπέζι η αποστολή αρμάτων μάχης Leopard από την Ελλάδα

 

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της αποστολής αρμάτων μάχης Leopard από τη χώρα μας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της απόφασης για πολυεθνική υποστήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αρματικό δυναμικό, μετά μάλιστα τη θετική απόφαση των Αμερικανών, Γερμανών, ως και άλλων δυτικών κρατών.

Σε διάφορα δυτικά και ουκρανικά έντυπα αναφέρεται η χώρα μας ως μεταξύ εκείνων που έχουν υπολογίσιμο αριθμό αρμάτων μάχης (γερμανικής προέλευσης και παραλλαγών Leopard 2, και μάλιστα τον μεγαλύτερο αριθμό προς το παρόν), μαζί με κράτη που ήδη δήλωσαν ότι θα στείλουν τέτοια άρματα μάχης στην Ουκρανία μέσα στις προσεχείς εβδομάδες (Νορβηγία, Πολωνία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβακία κ.ά.). Ηδη η Γερμανία πρόκειται να στείλει 14 Leopard 2 σε πρώτη φάση, η Γαλλία προτίθεται να στείλει ελαφρά άρματα μάχης ΑΜΧ-30, η Μ. Βρετανία 14 Challenger 2, ενώ η Τσεχία συνεργάζεται με τους Ολλανδούς και τους Αμερικανούς στον εκσυγχρονισμό των ρωσικής προέλευσης Τ72. Η Τουρκία, παρά των πέραν των 300 αρμάτων γερμανικής προέλευσης, δεν συμβαδίζει με τα υπόλοιπα κράτη στην ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Εκτιμάται ότι τα γερμανικά και λοιπά Leopard που θα σταλούν από τα διάφορα κράτη θα αναπτυχθούν μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες στην Ουκρανία, ενώ έχει αρχίσει ήδη η εκπαίδευση ουκρανικών πληρωμάτων (χωρίς να δίδονται λεπτομέρειες, σε δύο τεράστιες βάσεις της Κεντρικής Ευρώπης), ενώ για τα αμερικανικά τανκς εμπλέκεται η διοίκηση των ΗΠΑ στη Στουτγάρδη (USEUCOM). Αναφορικά με τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ -βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα-, τον καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν γερμανική εκπαιδευτική τεθωρακισμένη ταξιαρχία, το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στο Στετίνο της Πολωνίας (βορειοανατολικός τομέας, και μάλιστα υπό γερμανική διοίκηση) κ.ά. Σε πρώτη φάση, οι Σύμμαχοι αναμένεται να στείλουν στην Ουκρανία 85-95 άρματα Leopard. Ας μη λησμονούμε ότι εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί αυτή την περίοδο εκπαιδεύονται σε Patriot 3, τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα Stryker, Bradley κ.ά. (αμερικανικά οπλικά συστήματα) σε Οκλαχόμα/Φορτ Σιλ, Γκράφενβορ/Βαυαρία, ως και σε κορυφαία βάση στη Νοτιοδυτική Πολωνία.

Αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας μας (η οποία διαθέτει συνολικά 353 άρματα Leopard 2, A4 και Α6 Ηell) εξετάζεται η διάθεση 8-10, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει η επόμενη Ramstein 9 Σύνοδος, στα τέλη Φεβρουαρίου, με επικυρίαρχο ρόλο των Αμερικανών και δευτερευόντως των Γερμανών. Επίσης, σε πολιτικο-διπλωματικό πλαίσιο, σημαντικές θα είναι και οι αποφάσεις της Συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ/NAC (αν και για την αποστολή των αρμάτων μάχης -και όχι μόνο- υπεύθυνη είναι η κάθε χώρα και όχι συνολικά η Ατλαντική Συμμαχία). Πάντως, η διάθεση αρμάτων μάχης από την πλευρά μας είναι σημαντική και με ευρύτερες προεκτάσεις. Ειδικότερα, αναμένεται σταδιακά να ασκηθούν «πιέσεις» στη χώρα μας (κυρίως από τη Γερμανία και δευτερευόντως από τη Γαλλία για αποστολή). Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί (αν και την όλη ευθύνη έχουν οι Γερμανοί) εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στη χώρα μας. 

Πηγή eleftherostypos


Σχόλια