Ράδιο Βήτα

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πάνω από 60% η επιδότηση για 300.000 νοικοκυριά

Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα με το οποίο επιδοτείται έως και 60% η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, με βάση τον νεότερο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μέσα στον Μάρτιο (το αργότερο μέχρι την τρίτη εβδομάδα) θα ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για την εγκατάσταση θερμοσιφώνων, αλλά και το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ. Ως προς το δεύτερο, το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες.

Υπολογίζεται ότι από τα 250.000 φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν, τα 80.000 θα είναι συστήματα με μπαταρίες. Ωστόσο, ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται είναι κατά 50.000 αυξημένος, δηλαδή θα φτάσει τις 300.000, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάνει έως και το 50% – 60% του κόστους για το φωτοβολταϊκό, ενώ θα καλύπτει το 100% για την τοποθέτηση μπαταρίας. Συνεπώς για ένα νοικοκυριό που τοποθετεί μικρό σύστημα φωτοβολταικών με μπαταρία, η επιδότηση θα ξεπερνά το 60%. Το κόστος της εγκατάστασης αναμέναται να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από το κράτος και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει πρόγραμμα και για επιχειρήσεις.

Χαμηλότερη προβλέπεται να είναι η επιδότηση στα συμβατικά φωτοβολταϊκά, ξεκινώντας από 20%. Κριτήριο επιλογής των δικαιούχων θα είναι η χρονική προτεραιότητα.

Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι πολύ μεγάλο λόγω της αποδοτικότητας της συγκεκριμένης επένδυσης. Μένει όμως να απαντηθούν κάποια ερωτήματα για τους χρήστες όπως αν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση των επιδοτήσεων και όσοι έχουν διαμερίσματα σε πολυκατοικίες ή αν τα φωτοβολταϊκά θα περιοριστούν σε χώρους που υπάρχουν επαρκείς ταράτσες.

Μένει να φανεί αν θα υπάρχει ανώτατο όριο ποσού στην επιδότηση της μπαταρίας – που είναι και το πιθανότερο – καθώς οι τιμές στην αγορά κυμαίνονται από 150 έως και πάνω από 2.000 ευρώ ανάλογα με τη χωρητικότητα. Με αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές που θα μπουν στο πρόγραμμα θα έχουν μια γενναία επιδότηση για να τοποθετήσουν φωτοβολταικά έως 10kWp, ρίχνοντας έτσι σημαντικά το κόστος για την ενέργεια που καταναλώνουν.

Ο Οδηγός του προγράμματος αναμένεται δημοσιευθεί στο πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου, ενώ στο δεύτερο μισό του μήνα θα ανοίξει και η πλατφόρμα των αιτήσεων. Ειδική μέριμνα αναμένεται αν υπάρξει για τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως για παράδειγμα τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ενδεχομένως μια αυξημένη επιδότηση στα φωτοβολταϊκά.

Πηγή newmoney

Σχόλια