Ράδιο Βήτα Chatbox

Σεισμός στην Τουρκία: Ελπίδα στα χαλάσματα – 70χρονη διασώθηκε έπειτα από 122 ώρες

Συνολικά 98 άνθρωποι – ενήλικες και παιδιά – σώθηκαν μέσα από τα χαλάσματα σε διάστημα 96 έως 116 ώρες από τη στιγμή του σεισμού στην Τουρκία. Πάνω από 90% των επιζώντων ενός σεισμού διασώζονται εντός τριών ημερών μετά την καταστροφή. Ωστόσο αυτή η διάρκεια μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τη συχνότητα των μετασεισμών και την αμεσότητα της παροχής βοήθειας.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε περισσότερους από 23.700 στην Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, καθώς οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται.

Ο αριθμός των θανάτων στην Τουρκία αυξήθηκε σε περισσότερους από 20.213 την Παρασκευή, ενώ περισσότεροι από 3.500 σκοτώθηκαν στη Συρία. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία ενδέχεται να είναι άστεγοι μετά τους σεισμούς, ενώ σχεδόν 900.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ζεστό φαγητό στην Τουρκία και τη Συρία.

Η συριακή κυβέρνηση ενέκρινε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό εκτός του ελέγχου της, σύμφωνα με κρατικά Μέσα Ενημέρωσης. Η Τουρκία λέει ότι εργάζεται για να ανοίξει δύο νέες διαδρομές σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες. Οι διασώσεις που περιγράφονται ως θαυματουργές συνεχίζονται περισσότερες από 100 ώρες μετά τις δονήσεις του πρώτου σεισμού.

Έβγαλαν ζωντανή 70χρονη έπειτα από 122 ώρες

Η 70χρονη Menekşe Tabak, η οποία βρισκόταν κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της, διασώθηκε ύστερα από 122 ώρες από το «χτύπημα» του σεισμού στο Kahramanmaraş, χάρη στις έντονες προσπάθειες των διασωστών.

Η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης της Γενικής Διεύθυνσης Φυλακών και Καταστημάτων Κράτησης (CEKUT) και οι ομάδες του PAK, που συνεχίζουν τις εργασίες έρευνας και διάσωσης στα συντρίμμια του διαμερίσματος του Azerbaijan Boulevard Aydın Apartment στην περιοχή του Onikisubat, επικοινώνησαν με την 70χρονη, η οποία είχε το σθένος να κάνει θόρυβο για να την εντοπίσουν.

Έπειτα από σκληρή δουλειά, η γυναίκα διασώθηκε περίπου 122 ώρες μετά τον σεισμό.

55χρονος βγήκε 122 ώρες μετά

Οι εργασίες διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν από AFAD, UMKE, 112, αστυνομία, χωροφυλακή και πυροσβεστική συνεχίστηκαν στην πολυκατοικία Sözel στην 2η οδό Kurtismailpaşa στην κεντρική συνοικία Yenişehir, στο Ντιγιαρμπακίρ.

Ο Maşallah Çiçek, 55 ετών, διασώθηκε ύστερα από 122 ώρες κάτω από τα ερείπια. Aνασύρθηκε από τα συντρίμμια τραυματισμένος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τις ιατρικές ομάδες.

Συρία: Έσωσαν μητέρα και τα δύο παιδιά της

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA μετέδωσε ότι οι διασώστες κατάφεραν να σώσουν μια μητέρα και τα δύο ενήλικα παιδιά της κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου στην παραθαλάσσια πόλη Jableh αργά την Παρασκευή – την πέμπτη ημέρα μετά τους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Το SANA είπε ότι οι τρεις επιζώντες ήταν η Duha Nurallah, 60 ετών, ο γιος της Ibrahim Zakariya, 22 ετών και η κόρη της Rawiya, 24 ετών. Αν και οι ειδικοί λένε ότι οι παγιδευμένοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν έως και μια εβδομάδα ή περισσότερο, οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται.

Πηγή enikos

Σχόλια