Ράδιο Βήτα Chatbox

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 84 δισ. το οικονομικό κόστος της καταστροφής

Ο χειρότερος σεισμός που έχει πλήξει την Τουρκία εδώ κι έναν αιώνα έχει αφήσει πίσω του ένα τσουνάμι καταστροφής που μπορεί να κοστίσει στην Άγκυρα μέχρι 84,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, ανεβάζοντας ψηλότερα το κόστος από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, που αναφέρεται σε κόστος ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από αυτά τα ποσά τα 70,8 δισεκατομμύρια απαιτούνται για την αντιμετώπιση των καταστροφών στις οικοδομές, τα 10,4 δισεκατομμύρια αφορούν στην απώλεια εθνικού εισοδήματος και 2,9 δισεκατομμύρια στο κόστος από τις χαμένες ημέρες εργασίας.

Το μεγαλύτερο κόστος του σεισμού αφορά στην ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν, την αποκατάσταση των καταστροφών στα δίκτυα υποδομών και επικοινωνιών και βεβαίως στην κάλυψη των αναγκών των άστεγων, που πρέπει να στεγαστούν προσωρινά σε καταυλισμούς.

Ο πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε υποσχέσεις ότι το κράτος θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανοικοδόμησης των κατοικιών σε ένα χρόνο και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα “για να σταθεί και πάλι η χώρα στα πόδια της”.

Περίπου 13,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, δηλαδή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, που παράγει το 10% του ΑΕΠ.

Το αποτύπωμα του σεισμού στο ΑΕΠ δεν αναμένεται να είναι ανάλογο με εκείνο του σεισμού του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, όταν επλήγη η βιομηχανική “καρδιά” της χώρας, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Μαχμούντ Μοχιελντίν, στο περιθώριο του Αραβικού Νομισματικού Φόρουμ. Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι μετά το αρχικό σοκ για τους πρώτους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την ανοικοδόμηση θα δώσουν ώθηση στο εθνικό ΑΕΠ.

Ωστόσο οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο σεισμός θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη κατά 2% την χρονιά αυτή.

Πριν από τον σεισμό η εκτίμηση της κυβέρνησης Ερντογάν ήταν ότι η ανάπτυξη θα ήταν στο 5,5% το 2023.

Πηγή topontiki

Σχόλια