Ράδιο Βήτα

Προκλητικός ξανά ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβιάζει Συνθήκες με εξοπλισμό των νησιών

Προκλητικός για ακόμη μία φορά εμφανίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις Συνθήκες με τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και κάνοντας λόγο ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να κατηγορείται για αναθεωρητισμό και νέο – οθωμανισμό καθώς πρόκειται για… προκαταλήψεις που δεν ισχύουν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που ήταν ομιλητής σε πάνελ στο πλαίσιο του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας και του Ουγγρικού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου στην Βουδαπέστη, τόνισε ότι «λόγω των προβλημάτων με την Ελλάδα, η Άγκυρα κατηγορείται για αναθεωρητισμό και νέο-οθωμανισμό. Είναι… προκαταλήψεις που δεν ισχύουν!».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ακόμη «όταν αναπτύσσουμε δραστηριότητες στην Αφρική, τις χαρακτηρίζουν «αναθεωρητικές και νεο-οθωμανικές». Καμιά σχέση δεν έχει με νεο-οθωμανισμό και αναθεωρητισμό βασικά... Αλλά είναι καλό ότι πρόσφατα μεγάλες χώρες που είναι δραστήριες στην αφρικανική ήπειρο μας προτείνουν να αρχίσουμε πολιτικές συνομιλίες για την Αφρική επίσης, η Γαλλία κυρίως, και οι ΗΠΑ πρόσφατα. Και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλες αυτές τις χώρες, κάτι που είναι ευεργετικό για την Αφρική, όχι για εμάς, ειδικά για την Αφρική.

Έτσι, όταν έπρεπε να αναλάβω δράση, αφού είδα καθαρά ότι κάποια μπλοκ οικοδομήθηκαν αποκλείοντας την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ, και η Τουρκία κατηγορήθηκε ως αναθεωρητική, δεν ήμουν αναθεωρητικός, απλά ήθελα να εγγυηθώ τα δικαιώματά μου. Και αμέσως πρότεινα στην ΕΕ να διοργανώσει μια διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο, όπου όλοι θα έπρεπε να κληθούν, όλα τα παράκτια κράτη, όχι μόνο η ανατολική Μεσόγειος, και οι χώρες που είχαν ενεργειακές εταιρείες εκεί, θα έπρεπε επίσης να κληθούν. Και ποιο είναι το νόημα αυτής της διάσκεψης, γιατί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν την πρότεινε; Γιατί είμαστε υπέρ της δίκαιης διανομής και τα δικαιώματα όλων πρέπει να εγγυηθούν εκεί».

Ο ίδιος είπε τέλος ότι «οπότε λοιπόν, όταν η Ελλάδα π.χ. παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών, αυτό είναι η ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 καθώς και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Και όταν έστειλα επιστολή στον ΟΗΕ ότι είναι ξεκάθαρη παραβίαση των συνθηκών».

Πηγή enikos

 

Σχόλια