Ράδιο Βήτα Chatbox

ΗΠΑ: Καταρρίφθηκε άγνωστο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέρριψε άγνωστο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα, μόλις μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επιβεβαίωσε το περιστατικό σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν επιβεβαιώθηκε εάν το αντικείμενο ήταν μπαλόνι, αλλά ταξίδευε σε ύψος που το καθιστούσε πιθανή απειλή για τα πολιτικά αεροσκάφη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την κατάρριψη του αγνώστου αντικειμένου «με μεγάλη προσοχή». Είπε ότι το αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τα νερά στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας.

Το αντικείμενο ταξίδευε στα 40.000 πόδια, σύμφωνα με τους New York Times. Οι αξιωματούχοι το περιέγραφαν ως «αντικείμενο» επειδή αυτή ήταν η καλύτερη περιγραφή που είχαν για αυτό.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον στρατό να καταρρίψει το αντικείμενο, και το έκαναν», είπε ο Κίρμπι. Πρόσθεσε αργότερα ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το αντικείμενο.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις απειλής

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν «καταφατικές ενδείξεις στρατιωτικής απειλής» για τους ανθρώπους στο έδαφος από το αντικείμενο. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν εάν υπήρχε εξοπλισμός παρακολούθησης στο αντικείμενο που καταρρίφθηκε.

Θα γίνει προσπάθεια ανάκτησης των συντριμμιών, είπε ο Κίρμπι. Είπε ότι το αντικείμενο ήταν «περίπου στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου» — πολύ μικρότερο από το κατασκοπευτικό μπαλόνι.

Η δράση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που είχε διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Η τελευταία παραβίαση, είπαν αξιωματούχοι, σημειώθηκε στην Αλάσκα. Ένας αξιωματούχος την περιέγραψε ως μια κατάσταση που εξελισσόταν γρήγορα. Δεν είναι σαφές εάν το αντικείμενο προερχόταν από μια αντίπαλη δύναμη ή μια εμπορική ή ερευνητική επιχείρηση που έχει παραστρατήσει, είπε ο αξιωματούχος.

Η παραβίαση του αμερικανικού εναέριου χώρου ήταν σχετικά σύντομη, σύμφωνα με αξιωματούχους, και αυτός είναι ένας λόγος που δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν αμέσως τον τύπο του αντικειμένου.

Η διέλευση του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού την περασμένη εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε με την κατάρριψή του το Σάββατο στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-22, συγκλόνισε το αμερικανικό κοινό. Ο Λευκός Οίκος έχει επικριθεί από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους επειδή δεν κατέρριψε αμέσως το μπαλόνι, αλλά ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ενήργησε σύμφωνα με τη σύσταση στρατιωτικών αξιωματούχων, οι οποίοι είπαν να περιμένουν μέχρι το μπαλόνι να ξεπεράσει το νερό πριν το καταστρέψει για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος άνθρωποι στο έδαφος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το κατασκοπευτικό αερόστατο ήταν μέρος ενός στόλου που κατευθύνθηκε από τον κινεζικό στρατό που έχει πετάξει πάνω από περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους τα τελευταία χρόνια. Τα μπαλόνια κατασκευάζονται από μία ή περισσότερες μη στρατιωτικές εταιρείες που πωλούν επίσημα προϊόντα στον στρατό, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αξιωματούχοι λένε ότι ένα μπαλόνι που παρασύρθηκε πάνω από τη Λατινική Αμερική την περασμένη εβδομάδα ήταν επίσης μέρος του κινεζικού προγράμματος επιτήρησης.

Πηγή tovima

 


Σχόλια