Ράδιο Βήτα Chatbox

Οι Νέοι στο κυνήγι φθηνού ενοικίου

«Εκρηξη» ακρίβειας στα ενοίκια, ειδικά των μικρότερων διαμερισμάτων, φέρνει σε αδιέξοδο χιλιάδες νέους και επαγγελματίες! Η σωρευτική αύξηση των ενοικίων για ακίνητα κατάλληλα για νέους από το 2017 έως και σήμερα κυμάνθηκε σε 53% στην Αττική και 49,2% στην Πάτρα, που κατέχει τη δεύτερη θέση στη λίστα των αυξήσεων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αυξήσεις, αν και μεγαλύτερες στα αστικά κέντρα, δεν περιορίζονται σε αυτά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα ειδικά στους φοιτητές. Η  απότομη αύξηση του κόστους στέγασης, την τελευταία εξαετία, είναι δυσανάλογη των αυξήσεων στα εισοδήματα των νοικοκυριών και προβληματίζει το σύνολο των συμπολιτών μας. Ιδιαίτερα τους νέους ηλικιακά που αναγκάζονται να πληρώσουν «χρυσάφι» ακίνητα με εμβαδόν έως 60 τετραγωνικά μέτρα.

Πρόβλημα

Σύμφωνα με τους μεσίτες, το πρόβλημα δεν είναι νέο, συνεχίζει να επιδεινώνεται, ενώ δεν υπάρχει ορατή λύση στον ορίζοντα. Oπως εξηγεί ο προέδρος τoυ Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, «οι νέοι στη χώρα μας έχουν κατανοήσει για τα καλά ότι η δυνατότητα να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, είτε μέσω αγοράς είτε μέσω ενοικίασης, αποτελεί… όνειρο θερινής νυκτός».  Πλέον, το κόστος στέγασης για ακίνητα μικρής επιφάνειας κυμαίνεται από 60% έως και 70% του μηνιαίου εισοδήματος.

Το κόστος μίσθωσης μιας κατοικίας έως 50 τ.μ., άνω του 1ου ορόφου κυμαίνεται άνω των 400€ στις περιοχές του κέντρου για το 70% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών. Στις περιοχές των νοτίων προαστίων της Αττικής το 72% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€, ενώ στα βόρεια προάστια το 86%. Ακόμη και στον Πειραιά, που πριν από λίγα χρόνια τον συγκαταλέγαμε στις οικονομικές περιοχές, πλέον, το 62% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€.

Τη μόνη «οικονομική» λύση αποτελούν τα δυτικά προάστια όπου το 45% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 400€. Στο σύνολο των περιοχών της Αττικής, το 65% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 500€. Σύμφωνα με τα άνωθεν, κατανοούμε ότι το κόστος στέγασης αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος, όταν σύμφωνα με τη Eurostat ανεκτό όριο θεωρείται όταν οι στεγαστικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος.

 

Η διαθεσιμότητα οικονομικών ακινήτων επικεντρώνεται κυρίως στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων επιφάνειας 40 τ.μ.-50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 400€ είναι μη ανακαινισμένα ακίνητα, κατασκευής 1970-1975. Τα νεότερα ηλικιακά ακίνητα ή/και τα πλήρως ανακαινισμένα με ζητούμενο μίσθωμα έως 400€ είναι ακίνητα 25 τ.μ.-35 τ.μ.

Κόστος στέγασης

Στη χώρα μας, ο πληθωρισμός, η αύξηση του κόστους κατασκευής που πιέζει αυξητικά τις τιμές πώλησης, η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, η ραγδαία αύξηση των ενοικίων, το κόστος ενέργειας και γενικότερα η αύξηση του κόστους διαβίωσης συρρικνώνουν τα διαθέσιμα εισοδήματα. Απαιτείται να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να κατανοήσουμε ότι το προσαυξημένο κόστος στέγασης δεν αφορά πλέον αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο φτώχειας ή/τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά ή μόνο τους νέους ηλικιακά, πλήττει και άτομα των οποίων τα εισοδήματα είναι αφενός υψηλότερα, αφετέρου πολύ χαμηλά για να μπορούν να στεγαστούν υπό τις συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, «οι οικονομικές προκλήσεις στην παγκόσμια κοινότητα καθώς και στη χώρα μας βρίσκονται προ των πυλών και απαιτούνται άμεσα διευρυμένες πολιτικές στέγασης, πολιτικές με διεύρυνση των δικαιούχων, με στόχο την αναχαίτιση του κόστους την επόμενη ημέρα και την προσβασιμότητα σε αγορά κατοικίας, αλλά, παράλληλα, και πολιτικές με υλοποίηση 2-3 ετών, που θα στοχεύουν στην εξάλειψη ιδίων δεδομένων στο μέλλον, καθώς και μέτρα που θα προστατεύουν την ιδιοκτησία υπό συνθήκες μη υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος. Η παροχή της στέγης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής».

Πηγή eleftherostypos


Σχόλια