Ράδιο Βήτα Chatbox

ΗΠΑ: Τι εξετάζουν για τα τρία ιπτάμενα αντικείμενα

 Ο Λευκός Οίκος είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρία άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν το Σαββατοκύριακο από τον αμερικανικό στρατό συνδέονται με υποτιθέμενη κινεζική κατασκοπεία.

«Τα αντικείμενα μπορεί να συνδέονται με εμπορικές ή ερευνητικές οντότητες και ως εκ τούτου ‘καλοήθη’», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι.

Αμερικανοί και Καναδοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη εντοπίσει ή ανακτήσει συντρίμμια από τα τρία αυτά αντικείμενα που καταρρίφθηκαν.

Το Πεκίνο κατηγόρησε νωρίτερα τις ΗΠΑ για «μια υπεραντίδραση που πυροδοτεί αντιδράσεις».

Η Κίνα αρνήθηκε ότι ένα από τα αερόστατά της, το οποίο καταστράφηκε από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος νωρίτερα αυτόν τον μήνα στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπεία, λέγοντας ότι ήταν απλώς ένα αερόπλοιο παρακολούθησης καιρού που είχε βγει εκτός πορείας.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ο Κίρμπι είπε ότι θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο σκοπός ή η προέλευση των τριών άλλων αντικειμένων που καταστράφηκαν πάνω από την Αλάσκα, τον Καναδά και το Μίσιγκαν μέχρι να βρεθούν και να αναλυθούν τα συντρίμμια.

«Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ή κάτι που να δείχνει συγκεκριμένα την ιδέα ότι αυτά τα τρία αντικείμενα ήταν μέρος του προγράμματος κατασκοπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», είπε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στους δημοσιογράφους, «ή ότι ήταν συμμετείχαν σε εξωτερικές προσπάθειες συλλογής πληροφοριών».

Μια «επικρατούσα εξήγηση» που εξετάζεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, πρόσθεσε, είναι ότι «θα μπορούσαν να είναι μπαλόνια που συνδέονταν απλά με εμπορικές ή ερευνητικές οντότητες και ως εκ τούτου καλοήθη».

Ωστόσο, σημείωσε ότι καμία εταιρεία, οργανισμός ή κυβέρνηση δεν είχε ακόμη διεκδικήσει τα αντικείμενα.

Στην πιο πρόσφατη κατάρριψη - πάνω από τη λίμνη Χιούρον - ο πρώτος πύραυλος Sidewinder που εκτοξεύτηκε από αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο F-16 έχασε τον στόχο του, επιβεβαίωσε ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ.

«Η πρώτη βολή αστόχησε. Η δεύτερη βολή πέτυχε το στόχο», δήλωσε ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μαρκ Μίλι από τις Βρυξέλλες την Τρίτη.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθούμε ότι ο εναέριος χώρος είναι καθαρός καλύπτοντας το μέγιστο βεληνεκές του πυραύλου. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο πύραυλος προσθαλασσώθηκε ακίνδυνα στο νερό της λίμνης Χιούρον».

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, εν τω μεταξύ, επέκρινε την αμερικανική απάντηση.

«Πολλοί στις ΗΠΑ ρωτούν, «τι καλό μπορεί να φέρει μια τέτοια δαπανηρή ενέργεια στις ΗΠΑ και τους φορολογούμενους τους;» είπε ο Wang Wenbin την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, αισθητήρες από το φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε πάνω από τις ΗΠΑ στις 4 Φεβρουαρίου ανακτήθηκαν από τον Ατλαντικό Ωκεανό τη Δευτέρα και αναλύονται από το FBI.

Τα συνεργεία έρευνας εντόπισαν «σημαντικά συντρίμμια από την τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων όλων των αισθητήρων προτεραιότητας και των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που εντοπίστηκαν» στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, δήλωσε η Βόρεια Διοίκηση των ΗΠΑ.

Πηγή cnn.gr


Σχόλια