Ράδιο Βήτα

Ακάρ: Η Ελλάδα ονειροβατεί και η Ευρώπη προσπαθεί να της κάνει τάκλιν κάτω από το τραπέζι

 

Μήνυμα στις ΗΠΑ για τα F-16 έστειλε ο τούρκος υπουργός Άμυνας με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Ο Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε τα βέλη του κατά της Αθήνας για τα εξοπλιστικά με αναφορά και στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και σημείωσε πως ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι Τουρκία είναι μία κυρίαρχη χώρα κυρίαρχη και βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα ονειροβατεί και η Ευρώπη προσπαθεί να της κάνει τάκλιν κάτω από το τραπέζι, ο Ακάρ σημείωσε: «Δεν πάνε να σκάσουν, εμείς θα φτιάξουμε τον κινητήρα, το αεροπλάνο και το τανκ, και θα πετάξουμε το Κόκκινο Μήλο. Γιατί το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι», δήλωσε.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στον κόσμο των ονείρων»

Εστιάζοντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα πρόσφατα γεγονότα, ο Ακάρ δήλωσε: «Η Ελλάδα ονειροπολεί, λαμβάνοντας μέτρα που θα βλάψουν την ευημερία του ίδιου της του λαού. Ξοδεύουν χρήματα, εμπλέκονται, δεσμεύονται. Επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη αδύναμη ευημερία του λαού. Μιλάμε για μια χώρα με χρέη περίπου 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχει ακόμα πάθος με τους εξοπλισμούς για το μέγεθός της, κυνηγάει συμμαχίες. Είστε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Γιατί κυνηγάτε άλλες συμμαχίες;».

Για το γεγονός πως οι ΗΠΑ αυξάνουν τον αριθμό των βάσεων στην Ελλάδα, σχολίασε: «Η άμυνα και η ασφάλεια είναι θέμα παρακολούθησης και προφύλαξης. Σε συνομιλίες με Αμερικανούς, αυτοί δηλώνουν ότι αυτές σίγουρα δεν είναι εναντίον μας. Παρακολουθούμε στενά το θέμα αυτό. Λαμβάνουμε τα μέτρα μας».

«Αν έρθει Έλληνας υπουργός, θα τον καλωσορίσω»

«Η Ελλάδα μας κατηγορεί ανήθικα ότι ακολουθούμε “νεο-οθωμανικές, αναθεωρητικές και επεκτατικές πολιτικές”. Τι προσπαθεί να καλύψει η Ελλάδα με αυτό; Μεγάλη ιδέα. Εμείς, από την άλλη πλευρά, καταβάλλουμε προσπάθειες για διάλογο με συνετή κρατική αντίληψη, είμαι έτοιμος να καλωσορίσω τον Έλληνα ΥΕΘΑ αν έρθει αύριο, και είμαι έτοιμος να πάω αν με καλέσει αύριο. Στόχος μας είναι “να τρώμε σταφύλια, όχι να χτυπάμε τον αμπελουργό”. Πλησιάζουν εκλογές στην Ελλάδα. Βλέπουν τη μόνη λύση στην τουρκοφοβία».

Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλα σκάνδαλα στο εσωτερικό της Ελλάδας. Από τα σκάνδαλα υποκλοπών μέχρι τη διαφθορά.

«Οι εκλογές είναι επίσης κοντά. Βλέπουν τη μόνη λύση στην τουρκοφοβία. Κάποιοι λογικοί Έλληνες πολιτικοί, απόστρατοι στρατηγοί/ναύαρχοι, ακαδημαϊκοί και πολίτες έχουν αρχίσει να αποδέχονται αυτά που λέμε».

«Θέλουμε λύση στην Κύπρο»

Ο Τ/ΥΠΑΜ Ακάρ έκανε δήλωση και για την Κύπρο:

«Την αποκαλούμε τώρα “’Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου’”. Ο T/Πρόεδρός μας το δήλωσε αυτό. Μιλάμε για δύο ισότιμα κυρίαρχα ανεξάρτητα κράτη. Αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό. Ζητάμε διάλογο και δίκαιη λύση. Οι εκκλήσεις για διάλογο δεν αποτελούν αδυναμία, και η δήλωσή μας ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα δεν αποτελεί απειλή. Από την άλλη πλευρά, στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, είμαστε προσηλωμένοι, αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και τους νόμους των Κυπρίων αδελφών μας όσο και τα δικά μας. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος».

Πηγή topontiki


Σχόλια