Ράδιο Βήτα Chatbox

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συγκινητική η εικόνα Δένδια και Τσαβούσογλου στην Τουρκία

Στις εικόνες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του ομόλογού του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στις σεισμόπληκτες περιοχές της γείτονας χώρας αναφέρθηκε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης, Κάρεν Ντόνφριντ, σε συνέντευξη τύπου για το επικείμενο ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Η εικόνα των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας να βλέπουν μαζί την απίστευτη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία ήταν συγκινητική» ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσθέτοντας «θύμισε σε όλους μας τις κοινές αξίες του ανθρωπισμού και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Για αυτό υπάρχουν οι σύμμαχοι, για αυτό υπάρχουν οι φίλοι. Όταν κάποιος από εμάς έχει πρόβλημα, οι υπόλοιποι πηγαίνουμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε.»

Λίγο νωρίτερα τo Στέιτ Ντιπαρτμεντ σχολιάζοντας την στάση της Ελλάδος στην καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός είχε αναφέρει «οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την ταχύτατη ανθρωπιστική στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και του έργου των σωστικών συνεργείων. Χαιρετίζουμε επίσης την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την ηγεσία και τον λαό της Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας που αποτυπώνει τον ανθρωπισμό και την κοινή ανάγκη για αλληλεγγύη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας και ενθαρρύνουμε τη συνεχή υποστήριξη από τους στενούς διεθνείς εταίρους και συμμάχους μας όπως η Ελλάδα, και άλλους που βρίσκονται σε θέση να βοηθήσουν.»

Στην Αθήνα ο Μπλίνκεν

Η Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Ευρώπης αναφερόμενη στο επικείμενο ταξίδι του ΥΠΕΞ Αντονι Μπλινκεν σε Ελλάδα και Τουρκία ανέφερε επίσης πως «ο κ Μπλίνκεν θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου και θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει διμερή συνάντηση και κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Μαζί θα ξεκινήσουν και τον τέταρτο κύκλο Στρατηγικού Διάλογου ΗΠΑ-Ελλάδας. Ο κ Μπλίνκεν επίσης θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό ΑλέξηΤσίπρα. Κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα, ο υπουργός θα συζητήσει τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, την ενεργειακή ασφάλεια και τη κοινής δέσμευσης των χωρών να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αρχές.»

Η κ Ντόνφριντ πρόσθεσε «η Toυρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης παρουσία στο Αιγαίο, και έτσι μας ενδιαφέρει πάντα να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων μας είναι όσο ισχυρές μπορούν. Και οι δύο χώρες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.»

Πηγή cnn.gr


Σχόλια