Ράδιο Βήτα

Σεισμός Τουρκία: «Γίνονται συνέχεια μετασεισμοί. Οι διασωστικές προσπάθειες θα είναι επικίνδυνες»

 

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, ως επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου μίλησε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Παγκόσμιο σοκ και θλίψη προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7.7 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην Τουρκία προκαλώντας χιλιάδες θανάτους και καταστροφές κτιρίων. Μάλιστα έγινε αισθητός στη Συρία με χιλιάδες πολίτες επίσης να χάνουν τη χωή τους, τον Λίβανο και την Κύπρο.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες  χώρες που προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στη γειτονική χώρα, όπως και έγινε, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα αναχώρησαν με ένα αεροσκάφος C-130 21 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ ενώ μαζί τους ως επικεφαλής του κλιμακίου είναι και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

«Η αποστολή έχει σύνθετο χαρακτήρα, επιστημονικό, τεχνικό, διασωστικό, ανθρωπιστικό αλλά κυρίως εκείνο που θα επιδιώξουν οι άνδρες της ΕΜΑΚ είναι να διασώσουμε κόσμο, κάτω από ισχυρά αντίξοες συνθήκες» είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.

Ανέφερε πως γίνονται συνέχεια μετασεισμοί και τόνισε πως οι διασωστικές προσπάθειες θα είναι πάρα πολύ δύσκολες και επικίνδυνες.

 «Είναι μία κατάσταση που προήλθε από ένα τεράστιο ρήγμα, ένα ρήγμα της τάξεως χιλίων και πλέον χιλιομέτρων, που ενεργοποιήθηκε στον πρώτο σεισμό, και διατρέχει την Τουρκία από τα Άδανα μέχρι και την Μαύρη Θάλασσα» προσέθεσε.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως το ρήγμα δεν επηρεάζει γεωγραφικά την Ελλάδα. «Είναι βορειοανατολικής κατεύθυνσης και δεν έχει σχέση με το ρήγμα ανατολή – δύση που προωθεί την Τουρκία στην Ελλάδα, το οποίο πιθανότατα να μας δημιουργούσε πρόβλημα» εξήγησε.

 «Δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός»

Νωρίτερα ο κ. Λέκκας μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε πως ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο σεισμός των 7.7 Ρίχτερ είναι ο κύριος.

«Δεν ξέρουμε ακόμη αν ήταν ο κύριος σεισμός αυτός των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην νότια Τουρκία…αυτό είναι το θέμα» είπε και σημείωσε ότι «είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος σεισμός και οι συνέπειές του θα είναι πολλαπλές». Εκτίμησε ότι ο σεισμός αυτός δεν θα επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο, ούτε έχει σχέση με την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο, μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.

Πηγή in.gr

 


Σχόλια