Ράδιο Βήτα Chatbox

ΣΥΡΙΖΑ: Προς οριστική ρήξη με Πολάκη – Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας

 

Μετά το σήμα για έξοδο από τα ψηφοδέλτια και την καθαίρεση από τον κοινοβουλευτικό τομέα ευθύνης (τομεάρχης Διαφάνειας) ο Παύλος Πολάκης παραπέμπεται και στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. Πλέον τα πράγματα δείχνουν να έχουν δρομολογηθεί σε κατεύθυνση οριστικής ρήξης Πολάκη – ΣΥΡΙΖΑ.

H χθεσινή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια για εξομάλυνση καθώς δείχνει ότι η Κουμουνδούρου επιστρατεύει το έσχατο μέσο, την Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία ο Πολάκης παραπέμπεται για την συστηματική συμπεριφορά του και όχι μόνο για την επίμαχη ανάρτηση, η οποία θεωρείται σοβαρή αιτία από μόνη της.

Αν τελικώς η ρήξη πράγματι επέλθει θα είναι γιατί έχει προηγηθεί μακρά περίοδος αναταράξεων στη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία και όχι προφανώς γιατί το ζητά η ΝΔ. Άλλωστε η τελευταία ζητά και την αποπομπή Παππά από τα ψηφοδέλτια, μετά την καταδικαστική απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει πως ο βουλευτής θα είναι κανονικά υποψήφιος, καθώς θεωρεί ότι υπήρξε πολιτική μεθόδευση πίσω από τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει το 8μελές Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε διευρυμένη σύνθεση όπου πάντως δεν αναμένεται να κληθεί ο Παύλος Πολάκης. Η Κουμουνδούρου απέφυγε τη σύγκληση τη Πολιτικής Γραμματείας της οποίας ο βουλευτής Χανίων είναι μέλος. Ήδη, ανακοινώθηκε η αντικατάστασή του από τον Γιάννη Ραγκούση, στον τομέα Διαφάνειας, ενώ στη θέση του τελευταίου, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η Κεντρική Επιτροπή επίσης δεν αναμένεται να ασχοληθεί με τον Πολάκη σε επίπεδο αποφάσεων καθώς το πιθανότερο είναι πως θα συνεδριάσει σε πανηγυρικό κλίμα μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Από την ανοχή στη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Ουκ ολίγες είναι οι φορές, τουλάχιστον από την πανδημία και μετά, κατά τις οποίες ο Παύλος Πολάκης, προκάλεσε με τις δημόσιες αναρτήσεις του στο facebook είτε για το ύφος, είτε για την διαφορετική γραμμή από την κεντρική γραμμή του κόμματος, συνήθως και για τα δύο ταυτόχρονα. Ωστόσο η ηγεσία έδειχνε ανοχή κι έκανε δηλώσεις κατευνασμού τραβώντας μεν το αυτί του Πολάκη, αλλά χωρίς να τον αδειάζει τελικά. Εσχάτως, λόγω και των αποκαλύψεων για απευθείας αναθέσεις σε βουλευτές της ΝΔ, η Κουμουνδούρου έδειχνε να του έχει δώσει «συγχωροχάρτι» για τα παλαιότερα ατοπήματα, εν όψει εκλογών.

Ωστόσο μετά τα τελευταία γεγονότα την περασμένη εβδομάδα, με το «αντάρτικο» για το ψηφοδέλτιο Χανιών όπου έλαβε προειδοποίηση από την Κουμουνδούρου, η τελευταία ανάρτηση στοχοποίησης δικαστών και δημοσιογράφων, αποδείχθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Χονδρικώς, από την πλευρά του είχε αναδείξει ως πυρήνα και προτεραιότητα μιας αριστερής στρατηγικής τα ίδια θέματα, αλλά τώρα έκανε ένα βήμα παραπέρα συνοδεύοντας την ατζέντα αυτή με τον τρόπο και τις ιεραρχήσεις που την αντιλαμβάνεται ο ίδιος, με φωτογραφίες δημοσιογράφων και με τα ονόματα των 13 δικαστικών που έλαβαν την καταδικαστική απόφαση για τον Νίκο Παππά στη δίκη του Ειδικού Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Και αν το ύφος  και το περιεχόμενο της τωρινής του ανάρτησης δεν σήκωνε περαιτέρω ανοχή, σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στις προτεραιότητές του τα θεσμικά θέματα, με αφορμή τις υποκλοπές και επιχειρεί να εμφανιστεί ως εγγυητής των θεσμών και όχι ως «ρεβανσιστική» δύναμη, δεν σημαίνει ότι όλο αυτό ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Αντιθέτως, οι πραγματικές προθέσεις του έχουν «σκαναριστεί» από την ηγεσία όλο το προηγούμενο διάστημα. Πέρα από τις διάφορες αναρτήσεις εκτός γραμμής ή σε ύφος που αποπνέει τραμπουκισμός, συχνά και σε εντελώς ακατάλληλο τάιμινγκ (πχ παραμονές κοινοβουλευτικών μαχών του Τσίπρα με τον Μητσοτάκη), στηριζόμενες και στην στήριξη του προσωπικού του ακροατηρίου, ο Παύλος Πολάκης έδειχνε να αμφισβητεί και την κεντρική γραμμή και στρατηγική ως «λάιτ» και συμβιβαστική, και κατά συνέπεια επέτρεπε ερμηνείες ότι οι τοποθετήσεις του περιέχουν στοιχεία αμφισβήτησης της ηγεσίας.

«Προσωπική σταυροφορία»

Χθες, από τον ΣΥΡΙΖΑ του χρέωσαν μαζεμένα όσα δεν έχουν πει – δημόσια – όλο το προηγούμενο διάστημα:

Ότι υπονομεύει την πολιτική του κόμματος, ότι συστηματικά παραβιάζει τη συλλογικότητα και τους κανόνες λειτουργίας του κόμματος, ότι ασκεί προσωπική στρατηγική και διεξάγει προσωπική σταυροφορία. Κι ακόμα ότι ρίχνει «νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του», και μάλιστα «λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου».

Με την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, σε συνέχεια της μεσημεριανής διαρροής που έδινε σήμα ότι ο Πολάκης τίθεται εκτός ψηφοδελτίων, το σκηνικό ρήξης αποτυπώθηκε και επίσημα, με την καθαίρεση του βουλευτή από τα καθήκοντά του και την αναφορά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τον παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Ενδιαμέσως από την Κουμουνδούρου διεμήνυαν πως «ο πρόεδρος έχει λάβει τις αποφάσεις του», και άφηναν μ’ αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει «επιστροφή».

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφέρει πως το κόμμα «πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του».

Πηγή topontiki


Σχόλια