Ράδιο Βήτα Chatbox

Οι δύο ψηφοφορίες που πυροδότησαν σενάρια για τις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

 

Υπάρχει τελικά πραγματικό πολιτικό φλερτ ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον Νίκο Ανδρουλάκη αναρωτιούνται πολλοί μετά το «ναι» που είπε χθες το ΠΑΣΟΚ στη ρύθμιση για τον Ηλία Κασιδιάρη και το «όχι» για την άρση της ασυλίας του Θανάση Πλεύρη.

Αν μάλιστα κανείς λάβει υπ’ όψη του ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνταξίδεψαν για τις Βρυξέλλες – για την συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – χωρίς να ανταλλάξουν ούτε μια κουβέντα, η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες αποκτά άλλο ενδιαφέρον.

Η χθεσινή συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με το κυβερνών κόμμα γέμισε χαμόγελα το Μέγαρο Μαξίμου αφού πολλά κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να ερμηνεύσουν την στάση του Νίκου Ανδρουλάκη ως μία κίνηση για κοινή πορεία στο μέλλον.

Έδιναν μάλιστα ιδιαίτερη σημασία στο καλό κλίμα που επικράτησε στις συζητήσεις που είχαν  ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής για το θέμα αυτό.

Το γεγονός μάλιστα ότι από την πρώτη στιγμή –και παρά τις ενστάσεις των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου, Κοντιάδη αλλά και του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συντάχθηκε χωρίς επιφυλάξεις με την πρόταση του πρωθυπουργού, δημιούργησε αίσθηση αλλά και πολλά ερωτηματικά.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές παρά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια εμφανής προσπάθεια από την Χαριλάου Τρικούπη να ξεκαθαρίσει δύο πράγματα.

-ότι όταν μιλάει για προοδευτική διακυβέρνηση δεν εννοεί αυτή την οποία προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάτι άλλο που θα έχει ως βάση συζήτησης το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και δεύτερον

-ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με την ΝΔ. Άλλωστε αρκετοί βουλευτές της ομάδας του Ανδρέα Λοβέρδου θυμίζουν με κάθε τρόπο ότι και με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ανοικτά θέματα εξαιτίας της υπόθεσης της Novartis.

Όπως ήταν αναμενόμενο τα κυβερνητικά στελέχη επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα φτάνοντας να υποστηρίξουν ότι με το «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στον Κασιδιάρη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «η ιστορία επιφυλάσσει περιφρόνηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».

Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν η τροπολογία η οποία ψηφίστηκε χθες στη Βουλή θα φέρει αποτελέσματα, καθώς πολλοί συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα ανοίγουν «οι ασκοί του Αιόλου».

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι «στην κυβέρνηση δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτό τον τρόπο ανοίγεται ο δρόμος κάποιοι δικαστές να αποφασίζουν εν λευκώ, για το ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». «Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι αφήνουν διάπλατο ένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι η τροπολογία που ψηφίζετε δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, αλλά και οποιοδήποτε κόμμα», σημειώνουν με έμφαση πολιτικοί παραγοντες.

Ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο λίγο πριν ψηφιστεί η κυβερνητική τροπολογία είχε τονίσει ότι η σχετική ρύθμιση θα  φέρει χαοτικές καταστάσεις το επόμενο διαστημα αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές: «Ζούμε θλιβερές στιγμές για τη δημοκρατία μας, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «σε ένα μήνα που θα προκηρυχθούν εκλογές, τα κόμματα θα κληθούν αφενός να υποβάλουν στον Άρειο Πάγο τους εκλογικούς τους συνδυασμούς και αφετέρου να υποβάλουν ενστάσεις κατά της ανακήρυξης των συνδυασμών.

Υποβάλλονται λοιπόν ενστάσεις όλων εναντίον όλων ή πάντως εναντίον πολλών, με ισχυρισμούς ότι τα κόμματα αυτά δεν εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή ότι υπάρχει μια κρυφή ηγεσία πίσω από την πραγματική, με συμμετοχή προσώπων που έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα εγκλήματα».

Πηγή topontiki


Σχόλια