Ράδιο Βήτα Chatbox

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: «Μυρωδιά θανάτου παντού» – Διασώστες εκλιπαρούν για προμήθειες

 «Αγωνιζόμαστε ενάντια στο χρόνο. Κάθε λεπτό μετράει», έγραψε στο Twitter η ομάδα της αντιπολίτευσης, η οποία είναι γνωστή και ως Λευκά Κράνη.

Η οργάνωση είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια στην πόλη Τζαντίρες στην επαρχία του Χαλεπίου.

«Μυρωδιά θανάτου παντού» – Σύροι διασώστες εκλιπαρούν για προμήθειες

Η συριακή ομάδα Πολιτικής Άμυνας ζητεί πρόσθετο εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης, περιγράφοντας την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από τους αντάρτες ως «τραγική» και διαποτισμένη από «μυρωδιά θανάτου».

«Η κατάσταση είναι τραγική με όλη τη σημασία της λέξης. Δυστυχώς, εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια», είπε ο εθελοντής Asim Al-Yahya.

Καθώς οι προσπάθειες διάσωσης ξεπερνούν το όριο των 72 ωρών, «υπάρχει μεγάλη έλλειψη εξοπλισμού έρευνας και διάσωσης», πρόσθεσε.

 Περισσότεροι από 16.000 οι νεκροί

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού ξεπερνά τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους.

Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις Αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.

Σε ξεχωριστό tweet, τα Λευκά Κράνη ανέφεραν ότι «ο θάνατος κρέμεται πάνω από τις γειτονιές του Salqin», μιας πόλης δυτικά της πόλης Idlib. «Η μυρωδιά του θανάτου είναι παντού».

Ενώ χώρες από όλο τον κόσμο έχουν στείλει ομάδες διάσωσης και προμήθειες στην Τουρκία που έχει πληγεί από το σεισμό, λίγη από αυτή τη βοήθεια έχει φτάσει σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες, σύμφωνα με κατοίκους.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα, τις αραβικές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη να μας βοηθήσουν επειγόντως», δήλωσε η εθελόντρια γιατρός Obaida Rannoush, η οποία στεκόταν δίπλα στο συνοριακό πέρασμα Bab al-Hawa μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Πηγή enikos

 


Σχόλια