Ράδιο Βήτα Chatbox

Qatargate: Ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου σήμερα Καϊλή, Παντσέρι, Tαραμπέλα

Σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα η ακρόαση της Εύας Καϊλή, του Μαρκ Ταραμπέλα και του Αντόνιο Παντσέρι, για την υπόθεση Qatargate που έχει προκαλέσει «σεισμό» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι η τρίτη φορά που η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή θα παραμείνει προφυλακισμένη.

Σημειώνεται πως αυτή την φορά, η πολιτικός θα εκπροσωπείται από νέο δικηγόρο, τον ποινικολόγο Σβεν Μαρί, τον δικηγόρο που είχε εκπροσωπήσει τον μακελάρη του Μπατακλάν, και όχι τον Αντρέ Ριζόπουλο, ενώ στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται αύριο, όπως και τις προηγούμενες φορές, ο έτερος συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Γιατί άλλαξε δικηγόρο

Αρχικά είχε γίνει γνωστό πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αποφάσισε να αλλάξει δικηγόρο αφού ο φερόμενος ως εγκέφαλος του σκανδάλου διαφθοράς Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι άρχισε να συνεργάζεται με τις Αρχές και να δίνει ονόματα.

Ο Αντρέ Ριζόπουλος φέρεται να της πρότεινε να ακολουθήσει την ίδια στάση, δηλαδή να αποδεχτεί την ενοχή της και να διαπραγματευτεί με τις Αρχές, κάτι που η Εύα Καϊλή δεν δέχθηκε επιμένοντας στην αθωότητά της.

Ωστόσο ο λόγος πίσω από την απόφαση είναι άλλος και σχετίζεται με τις καταθέσεις του Αντόνιο Παντσέρι και τη σύλληψη των ευρωβουλευτών Ταραμπέλα και Κοτσολίνο, και το γεγονός ότι αυξάνονται οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση καθώς αν υπολογιστεί η Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, τα πρόσωπα που κατηγορούνται για το Qatargate φτάνουν τα πέντε.

Έτσι ο λόγος που ώθησε την Εύα Καϊλή στη συγκεκριμένη απόφαση είναι πως εφόσον αποδειχτεί η εμπλοκή όλων αυτών των προσώπων στο κύκλωμα διαφθοράς, τότε η κατηγορία θα ενισχυθεί και θα αφορά πλέον στη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Σε δύσκολη θέση Ταραμπέλα – Παντσέρι

Όσον αφορά στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την άρση της ασυλίας του και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Σεν-Ζιλ.

«Όλα είναι βίαια για τον κ. Ταραμπέλα», επισημαίνει ο συνήγορός του Μαξίμ Τόλερ μιλώντας στο rtl. «Πρώτον, να μάθει ότι ένας από τους κοντινούς του ανθρώπους είναι διεφθαρμένος και ότι το παραδέχεται. Δεύτερον, να μάθει ότι αυτός ο κοντίνος του άνθρωπος τον παρασύρει στην ενοχή του τραβώντας τον κάτω ενώ προφανώς ο πελάτης μου ισχυρίζεται ότι είναι αθώος», προσθέτει.

Ενώπιον των δικαστικών αρχών, όμως, θα βρεθεί και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 9 Δεκεμβρίου και φέρεται να είναι ο εγκέφαλος ομάδας που σχετίζεται με την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 17 Ιανουαρίου είχε ανακοινωθεί από την εισαγγελία των Βρυξελλών ότι ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις βελγικές αρχές.

Πηγή tanea

 


Σχόλια