Ράδιο Βήτα Chatbox

Σχεδίαζαν αιματοκύλισμα οι τρομοκράτες: Ο στόχος και η ταρίφα των 15.000 ευρώ το «κεφάλι»

Ερμητικά κλειστά παραμένουν τα στόματα των των δύο αλλοδαπών, που συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου το οποίο ετοίμαζε αιματηρές επιθέσεις στην Ελλάδα.

Προανακριτικά δεν έχουν δώσει καμία πληροφορία, ενώ η Αστυνομία παραμένει σε συναγερμό, δεδομένης της σοβαρότητας που έχει η υπόθεση.

Τα δύο άτομα πακιστανικής καταγωγής που συνελήφθησαν, μπήκαν παράνομα στη χώρα πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια και είχαν βάλει στόχο εστιατόριο στου Ψυρρή που βρίσκεται στο κτήριο του Κέντρου Chabad, δηλαδή στο κτήριο που στεγάζεται το Κέντρο Εβραϊκής Κοινότητας στην καρδιά της Αθήνας, και λειτουργεί και σαν εβραϊκή συναγωγή.

Ραβίνος για το εστιατόριο - στόχο των τρομοκρατών: Το επισκέπτονταν καθημερινά γύρω στα 80 άτομα

Στόχος των τρομοκρατιών ήταν να προκαλέσουν πολύνεκρο χτύπημα, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρχαν και άλλοι στόχοι.

Ψάχνουν για παρακλάδια στη χώρα μας

Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, μιλώντας σήμερα στο MEGA επιβεβαίωσε ότι οι έρευνες έγιναν και εκτός Αθηνών, καθώς η εργασία των δύο δραστών συσχετίζονταν με την επαρχία.  Και οι δύο ζούσαν και εργάζονταν κάνοντας κυρίως αγροτικές εργασίες σε Ζάκυνθο και Σπάρτη. Τον τελευταίο χρόνο είχαν έρθει στην Αθήνα και διέμεναν σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην περιοχή της Ομόνοιας.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δείχνει ότι τα κίνητρα των δραστών είναι οικονομικά, καθώς ο κάθε ένας από τους δύο θα έπαιρνε 15 χιλιάδες ευρώ για κάθε θύμα.

Επίσης δεν φαίνεται τα δύο άτομα που έχουν συλληφθεί να είχαν ξανά συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Η έρευνα της Αστυνομίας δεν σταματά εδώ, φυσικά και συνεχίζεται για να δούμε εάν υπάρχουν κι άλλα παρακλάδια στην χώρα μας. Να δούμε τι σχέσεις είχαν με άλλους, μπορεί να δρούσαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά αν είχαν καταφέρει να πείσουν κι άλλους να τερατολογηθούν», συμπλήρωσε η κ. Δημογλίδου.

«Προανακριτικά δεν έχουν δώσει καμία πληροφορία ακόμα οι δράστες», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ και τόνισε ότι η επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι μία απόδειξη στην έναρξη της τουριστικής περιόδου πόσο ασφαλής χώρα είναι η Ελλάδα.

Σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα κατά το Εβραϊκό Πάσχα

Οι δύο συλληφθέντες  27 και 29 ετών υπηκοότητας Πακιστάν, είχαν βάλει εδώ και μήνες μπροστά το σχέδιο του, που θα προκαλούσε μαζικό αιματοκύλισμα στη συναγωγή, και βρίσκονταν στην τελική φάση της εφαρμογής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες  εξετάζεται τόσο από την ΕΥΠ όσο και την αντιτρομοκρατική το ενδεχόμενο οι δύο Πακιστανοί να πραγματοποιούσαν το τρομοκρατικό χτύπημα κατά την διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα το οποίο φέτος ξεκινάει την Τετάρτη 5 Απριλίου και τελειώνει το Πέμπτη στις 13 Απριλίου.

Τις ημέρες αυτές η συναγωγή αλλά και το εβραϊκό εστιατόριο θα ήταν γεμάτα από επιφανή μέλη της εβραϊκής κοινότητας κάτι το οποίο βόλευε τα σχέδια των δύο τρομοκρατών οι οποίοι ήθελαν να χύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα.

Στο Ιράν ο καθοδηγητής τους

Όταν συνελήφθησαν, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, usb και άλλα αντικείμενα, τα οποία και εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Οπλισμός μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί.

Από την έρευνα έγινε γνωστό πως οι δύο Πακιστανοί είχαν επικοινωνία με ομοεθνή τους, που μένει στο Ιράν, και ο οποίος τους έδινε οδηγίες για το πώς θα χτυπήσουν το ισραηλινό εστιατόριο – συναγωγή.

Μάλιστα, οι συλληφθέντες προσπάθησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Πώς η Μοσάντ βοήθησε στις έρευνες

Η κατασκοπευτική υπηρεσία Μοσάντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας The Jerusalem Post, βοήθησε την Ελλάδα να αναλύσει και να αποκρυπτογραφήσει τις διαδικασίες λειτουργίας του Ιράν, για να λύσει τον γρίφο του επικείμενου εγκλήματος και της μεθόδου λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η Μοσάντ ανέφερε ότι βοήθησε την Ελλάδα στην εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου, που είχε σκοπό να χτυπήσει εβραϊκούς στόχους στην Αθήνα, μέλη του οποίου εικάζεται ότι συνδέονται με την επίλεκτη «Δύναμη Κουντς» (Quds Force) των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της προσπάθειας του Ιράν να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό», ανέφερε επίσης η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ.

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάρχου, εκ μέρους της Μοσάντ.

«Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Απολογούνται την Παρασκευή

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου πήραν οι δύο συλληφθέντες για τρομοκρατία όταν και αναμένεται να οδηγηθούν στον τακτικό ανακριτή για τις απολογίες τους.

Για τους δύο συλληφθέντες από το Πακιστάν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόσκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό. 

Πηγή 


Σχόλια