Ράδιο Βήτα Chatbox

Κίνα: Στη Ρωσία ο Σι Τζινπίνγκ 20-22 Μαρτίου

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Ρωσία από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου, ανακοίνωσαν το Κρεμλίνο και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Επίσης, θα υπογραφούν «ορισμένα σημαντικά διμερή έγγραφα», σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο που η Κίνα εμφανίζεται πρόθυμη να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μια προσπάθεια την οποία η Δύση αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS είχε μεταδώσει στα τέλη Ιανουαρίου ότι ο Πούτιν κάλεσε τον Σι να επισκεφθεί τη χώρα του την άνοιξη. 

Τον Φεβρουάριο ο Πούτιν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι στη Μόσχα και δήλωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα και ο πρόεδρος Σι.

Η Κίνα και η Ρωσία σύναψαν μια «χωρίς όρια» εταιρική σχέση τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί 39 φορές, η πιο πρόσφατη από τις οποίες τον Σεπτέμβριο στη διάρκεια συνόδου κορυφής στην κεντρική Ασία.

Πηγή kathimerini


Σχόλια