Ράδιο Βήτα Chatbox

Εκλογές 2023: Αποχή και αναποφάσιστοι τρομάζουν το Μαξίμου

Αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στην «γκρίζα ζώνη» των δημοσκοπήσεων - Το σενάριο για εκλογές 21 Μαΐου.

Στη σημερινή, πολύ διαφορετική συγκυρία απ’ όπου απουσιάζουν οι φορτίσεις της μνημονιακής περιόδου, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης και των υπόλοιπων εκλογικών επιτελείων βρίσκονται η παράμετρος της απλής αναλογικής, ο κίνδυνος της γενικής απαξίωσης και η λανθάνουσα τάση αυξημένης αποχής των πολιτών.

Η δεξαμενή των αναποφάσιστων γεμίζει, έπειτα από τις δραματικές ανατροπές λόγω του δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου, γεγονός που επιβάλλει την αναζήτηση από το κυβερνητικό επιτελείο νέων χρονοδιαγραμμάτων, νέας στρατηγικής αλλά και νέων εκλογικών διλημμάτων  που θα τεθούν στους ψηφοφόρους.

Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας οι (προ)εκλογικοί σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου ακυρώθηκαν οριστικά. Εγινε αντιληπτό ότι όπως διαμορφώνεται το κλίμα στην ελληνική κοινωνία, η προκήρυξη εκλογών την ερχόμενη εβδομάδα με ορίζοντα την 9η Απριλίου θα ερχόταν σε μετωπική σύγκρουση με τις διαθέσεις των πολιτών, με ό,τι επιπλοκές και επιπτώσεις μπορεί να είχε αυτό στη συνολικότερη εξέλιξη των πολιτικών συζητήσεων και τη διαμόρφωση των συσχετισμών.

Οπως άφησε να εννοηθεί ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο για 10 νομοσχέδια τα οποία έχουν δρομολογηθεί, οι αποφάσεις για την ημερομηνία των εκλογών μετατίθενται πλέον για τις επόμενες ημέρες και οι ανακοινώσεις μάλλον για τις επόμενες εβδομάδες. Η Βουλή αναμένεται να κλείσει για το Πάσχα στις 7 Απριλίου και το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι πότε θα επαναλειτουργήσει και για πόσο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ισχυρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή προβλέπει τη διενέργεια των εκλογών στις 21 Μαΐου. Κατά πληροφορίες όμως, η νευρικότητα είναι έντονη και στη Βαβέλ των εισηγήσεων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακούγονται και άλλα ενδεχόμενα για συντόμευση των διαδικασιών, ώστε οι κάλπες να στηθούν στις αρχές του Μαΐου και οι (πιθανές) δεύτερες εκλογές να γίνουν αμέσως μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ταυτόχρονα, εκδηλώνεται μία έντονη ανησυχία από ομάδες βουλευτών της ΝΔ, που εκτιμούν ότι η παράταση της εκλογικής εκκρεμότητας θα είναι επιζήμια.

«Ελεγχόμενο αυτομαστίγωμα»

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του κατέφυγαν σε μία επιβεβλημένη αλλαγή στρατηγικής, η οποία αρχικώς εκδηλώθηκε με τη διορθωτική του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα την προηγούμενη Κυριακή. Εκεί στην ουσία επιχειρήθηκε η ευθυγράμμιση με το γενικό συναίσθημα και η ακύρωση των αρχικών τοποθετήσεων, στις οποίες επισημαινόταν η βαρύτητα του ανθρώπινου λάθους και της ατομικής ευθύνης για το τραγικό δυστύχημα. Πλέον, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν στραφεί σε μία τακτική «ελεγχόμενου αυτομαστιγώματος», ενώ παράλληλα προετοιμάζουν το έδαφος για την προεκλογική περίοδο, με την επίγνωση ότι όποτε και αν στηθούν οι κάλπες το δυστύχημα των Τεμπών θα παραμένει στην ημερήσια διάταξη.

Η «επανίδρυση του κράτους»

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα προεκλογικά προτάγματα περί ανάπτυξης, αύξησης μισθών κ.λπ. έρχονται πλέον σε δεύτερη μοίρα. Οπως φάνηκε και από την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, η κεντρική προεκλογική εξαγγελία πιθανότατα θα είναι κάτι σαν νέα «επανίδρυση του κράτους».

«Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε, σε όποιον τομέα και αν αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «μόνο έτσι το δραματικό αίτημα «ποτέ ξανά» που ακούστηκε στη Λάρισα, θα μετατραπεί σε μία δυναμική απόφαση: «Τώρα ή ποτέ»». Στην πορεία προς τις εκλογές, το δίλημμα αναμένεται ότι θα συμπληρωθεί από το ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος να φέρει σε πέρας τη φιλόδοξη αυτή αποστολή.

Η αγωνία για την «γκρίζα ζώνη»

Εχοντας προεξοφλήσει τις δημοσκοπικές απώλειες, ιδίως στις αμφιλεγόμενες πρώτες έρευνες, οι οποίες διενεργήθηκαν ουσιαστικά εν θερμώ και σε σύντομη χρονική απόσταση από το δυστύχημα, η προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου στρέφεται σε εκείνες που θα ακολουθήσουν και ειδικότερα σε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία: α) αν θα διαμορφωθεί μία εικόνα πολιτικής ρευστότητας, β) αν θα παγιωθούν οι απώλειες της κυβέρνησης προς την «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι κ.ά.), δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται τάση ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ και γ) αν θα υπάρξει ευκαιρία δημοσκοπικής ανάκαμψης, όπως συνέβη και στο παρελθόν (κακοκαιρία «Ελπίδα», πυρκαγιές κ.ά.), η οποία θα καθιστά ρεαλιστική τη στρατηγική και την προσδοκία της αυτοδυναμίας. Υπό αυτό το πρίσμα, το διάστημα των επομένων εβδομάδων είναι καθοριστικό για τις πολιτικές αποφάσεις, τους νέους σχεδιασμούς και τις αναπροσαρμογές της στρατηγικής. Η βασική παράμετρος ανησυχίας στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο να επιδράσει καταλυτικά και σε βάθος χρόνου το δυστύχημα των Τεμπών κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να διογκωθεί η κρίση εμπιστοσύνης και να διαμορφωθούν συνθήκες ενός «μικρού 2012», όταν το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα ουσιαστικά κατέρρευσε.

Πηγή tovima

Σχόλια