Ράδιο Βήτα Chatbox

Χρ. Σταϊκούρας: Υψηλότερη ανάπτυξη, χαμηλότερος πληθωρισμός και ανεργία το 2023

Σε αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης, την ανεργία και τον πληθωρισμό για φέτος αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Καθοριστικό ρόλο στις νέες εκτιμήσεις έπαιξε η πτωτική πορεία των τιμών στην ενέργεια.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να είναι υψηλότερος από 1,8% που αναγράφεται στον προϋπολογισμό και πιο συγκεκριμένα στο 2,3%, με τους φορείς της αγοράς να εκτιμούν ότι θα είναι ακόμα υψηλότερος.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, προβλέπεται να παραμείνει υψηλός όχι όμως στο 5% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2023 αλλά στο 4,5% ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει κάτω από το 12%. Ειδικά για το θέμα του πληθωρισμού, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι οι τιμές, στα τρόφιμα, θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το 2022. Τα νέα στοιχεία αναμένεται να ενσωματωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα κατατεθεί στην Κομισιόν έως τα τέλη Απριλίου.

Αναφερόμενος στην αναταραχή που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στον τραπεζικό κλάδο, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας είναι πιο θωρακισμένος σε σχέση με το παρελθόν.

Οι τέσσερις παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι ότι :

·       στο ενεργητικό των τραπεζών ο αριθμός των κόκκινων δανείων έχει μειωθεί σημαντικά στο 8,7% από 44% που ήταν πριν 4 χρόνια

·       οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία 4ετία, σχεδόν κατά 50%

·       οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια σε ποσοστό 17,5%

·       οι τράπεζες καταγράφουν κέρδη.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια καθώς ο στόχος είναι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2% ενώ παροτρύνει τους υπουργούς Οικονομικών να αποσύρουν τα οριζόντια μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ενίσχυση των επενδύσεων και εξαγωγών ενώ δεν θα σταματήσει να είναι κοντά στην κοινωνία μέσα από στοχευμένα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μέσω του οποίου δίνεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα αναβίωσης των 72-120 δόσεων, της νέας ρύθμισης των 36-72 δόσεων, η επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες, κ.α.

Πηγή naftemporiki

Σχόλια