Ράδιο Βήτα Chatbox

Γιατί η κυβέρνηση επιλέγει την 21η Μαΐου για να στήσει κάλπες

Στις 21 Μαΐου θα στηθούν οι πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική εκτός απροόπτου, αφού, όπως φαίνεται, στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας από την αρχική ημερομηνία των εκλογών που ήταν η 9η Απριλίου.

Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε την ζωή σε πολλούς νέους ανθρώπους ανέτρεψε τον όποιο σχεδιασμό είχε κάνει το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι σήμερα, καθώς, όπως υποστηρίζουν πολλοί, εάν η κυβέρνηση έστηνε κάλπες τον επόμενο μήνα, θα έμοιαζε με «πολιτική αυτοκτονία».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός το πρωί της Τρίτης (7/3) θα έχει σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς για την ασφάλεια των επιβατών σε τρένα, αεροπλάνα και πλοία.

Οι πληροφορίες λένε ότι η μετάθεση των εκλογών για τις 21 Μαΐου και στην συνέχεια για τις 2 Ιουλίου είναι εισήγηση του στενού συνεργάτη Άκη Σκέρτσου. Οι δύσκολες συνθήκες που βρίσκεται σήμερα η χώρα σε συνδυασμό με το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει χρόνο  προκειμένου να καταλαγιάσει ο θυμός και  η οργή των πολιτών οδήγησαν το κυβερνητικό επιτελείο να υιοθετήσει – για την ώρα – το αφήγημα για κάλπες μέσα στον Μάιο.

Όσοι μάλιστα στηρίζουν την ανάλυση του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε ότι  πρέπει να υπάρχει μία χρονική απόσταση από την τραγωδία, ώστε η κυβέρνηση να πάρει στα χέρια της το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για να αποκτήσει νέα επιχειρήματα, για το ποιος φταίει.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να τρέξει όλες τις διαδικασίες παίρνοντας και το ρίσκο της πολιτικής σύγκρουσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια ισχυρή ομάδα των συνεργατών του πρωθυπουργού η οποία επιμένει ότι οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν σύντομα, καθώς η κυβέρνηση κινδυνεύει να έχει μεγαλύτερη φθορά  από δύο παράγοντες.

–         Από το κίνημα της Πλατείας το οποίο δεν λέει να κοπάσει, ενώ αντίθετα φουντώνει.  Το γεγονός ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών βρίσκονται καθημερινά σε διάφορες πλατείες της χώρας διαδηλώνοντας κατά της κρατικής αδιαφορίας, στην πραγματικότητα αγγίζει μόνο την κυβέρνηση καθώς παραδοσιακά το κράτος ταυτίζεται με την κυβέρνηση.

–          Ακόμα, η  αστυνομική καταστολή (με δακρυγόνα και ασφυξιογόνα) εξοργίζει περισσότερο τους πολίτες που βλέπουν πίσω απ’ όλη αυτή την ιστορία σκοπιμότητα.

Παράλληλα, οι δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο έχουν τον κίνδυνο να σημαδευτούν από ένα ακόμα γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το θυμικό των ψηφοφόρων , όπως μια φωτιά, δύσκολα θέματα στις Πανελλαδικές ή ακόμα νέες αποκαλύψεις για το δυστύχημα των Τεμπών.

Η αλήθεια είναι ότι στο κυβερνητικό επιτελείο, περιμένουν με μεγάλη αγωνία τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων,  που ήδη διενεργούνται για λογαριασμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εκεί θα αναδειχθεί η πραγματική ζημιά που έχει πάθει το κυβερνών κόμμα. Φυσικά τα κυβερνητικά στελέχη θα δώσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε δύο στοιχεία.

-Στο τι εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την ιστορία. Αν, δηλαδή, υπάρχει τέτοια μεταστροφή της εικόνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  που μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα στις κάλπες.

Δεύτερον, αν υπάρχει μαζικό κύμα προς την αντισυστημική ψήφο διαμαρτυρίας. Εάν δηλαδή το κυβερνών κόμμα έχει αρχίσει να καταγράφει μεγάλες απώλειες προς τα μικρότερα κόμματα της δεξιάς.

Αύριο, πάντως,  ο Γιώργος Γεραπετρίτης,  θα δώσει την πρώτη συνέντευξη τύπου για την τραγωδία , όπου, όπως εκτιμάται, θα ξεκινήσει και η σκληρή επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

Πηγή topontiki

Σχόλια