Ράδιο Βήτα Chatbox

Στο «ταμείο» 40.000 συνταξιούχοι για την προκαταβολή των επικουρικών συντάξεων

Προκαταβολές επικουρικών συντάξεων με αναδρομικά που φτάνουν έως και τις 8.000 ευρώ θα πληρωθούν μεταξύ 13 και 15 Μαρτίου περίπου 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει το υπουργείο Εργασίας οι δικαιούχοι προκαταβολής δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια για να λάβουν την προκαταβολή και η καταβολή αφορά σε αιτήσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί έως και την 30η Ιουνίου 2022.

Υπενθυμίζεται πως το ποσό της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης θα ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης γήρατος, από το διάστημα υποβολής της αίτησης έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Ενώ η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο, στα τέλη του Μαρτίου θα πληρωθούν με το οριστικό ποσό οι «ώριμες» επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες είχε υπολογιστεί ο χρόνος ασφάλισης. Μάλιστα, οι ωφελούμενοι από το μέτρο αυτό είναι περίπου 80.000.

Για να λάβει ένας ασφαλισμένος την επικουρική σύνταξη θα πρέπει να υπάρχουν οι ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις:

  • να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη
  • να έχει τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης
  • να έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τον Ιούνιο του 2022

Οι 150 δικαιούχοι του Ταμείου Μετάλλων

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ Όμηρος Τσάπαλος, έκανε λόγο για μια «σημαντική αδικία»που αποκαθίσταται μετά από 13 χρόνια. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους 150 δικαιούχους του Ταμείου Μετάλλων οι οποίοι από το 2010 περιμένουν την επικουρική τους σύνταξη, δήλωσε:

«Αυτοί οι άνθρωποι θα πάρουν αναδρομικά όπως καταλαβαίνετε πάνω από 10.000 – 12.000 ευρώ γιατί περιμένουν μια δεκαετία τα επικουρικά τους» είπε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς, πολλοί από αυτούς που περίμεναν δεν είναι ακόμα στη ζωή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το όφελος αυτό θα μεταβιβαστεί στους κληρονόμους, δηλαδή στη σύζυγο, στο σύζυγο καθώς και στα παιδιά, οι οποίοι θα λάβουν αυτά τα χρήματα σίγουρα μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Όσοι ασφαλισμένοι δεν λάβουν την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης στις 15 Μαρτίου ενδέχεται:

  • να μην πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κ.λπ.) ή
  • οι αιτήσεις λήψης επικουρικής να έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν ή
  • να έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου οι οριστικές επικουρικές συντάξεις τους και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα τις λάβουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

Ο ΕΦΚΑ εκκαθάρισε πάνω από το 50% των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων

Στις 43.000 εκδόσεις επικουρικών συντάξεων –σε σύνολο 80.000 που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη προχώρησε ο ΕΦΚΑ το διάστημα Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 2023.

Συνολικά μέσα σε 2 μήνες εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του στοκ ληξιπρόθεσμων επικουρικών με προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης που είχε συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η σημαντική αυτή μείωση των εκκρεμοτήτων είναι το αποτέλεσμα του διπλασιασμού των ρυθμών απονομής σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Πηγή cnn.gr 


Σχόλια