Ράδιο Βήτα Chatbox

Τέμπη: Στους 47 οι νεκροί - Στο τρίτο βαγόνι επικεντρώνονται οι έρευνες

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών, με την Πυροσβεστική να ανακοινώνει ότι ο απολογισμός μέχρι στιγμής κάνει λόγο για 47 νεκρούς.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν να επιχειρούν στα συντρίμμια των δύο τρένων και ελπίζουν ότι όσο προχωρούν προς το τρίτο βαγόνι του τρένου -και κόβουν τα σίδερα- ίσως βρεθεί κάποιος ζωντανός.

Στο τρίτο βαγόνι επικεντρώνονται οι έρευνες

Σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τελευταίο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορευματική στα Τέμπη αργά το βράδυ της Τρίτης και κόστισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους.

Πρόκειται για το τρίτο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας το οποίο θα τεμαχιστεί και θα μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο προκειμένου να ελεγχθεί για τυχόν ανθρώπινους ιστούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως φίλοι και συγγενείς αναζητούν ακόμα αγνοούμενους και κάνουν ότι είναι δυνατόν να τους εντοπίσουν. Με μηνύματα ακόμα και στα social media ζητούν πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους.

Με το πρώτο φως της μέρας, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν εκ νέου, καθώς και τα γερανοφόρα οχήματα, τα οποία είχαν σταματήσει να δουλεύουν για λόγους ασφαλείας.

«Σίγουρα υπάρχουν κομμάτια ανθρώπων, οπότε θα πρέπει να βρεθούν, συλλεχθούν και να παραδοθούν για έλεγχο».

Σύμφωνα με τον διασώστη, Δημήτρη Νάκο, ο οποίος επιχειρεί στην περιοχή, χθες βρέθηκε στα συντρίμμια το απανθρακωμένο πτώμα του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Η χθεσινή δεύτερη νύχτα των ερευνών για τα σωστικά συνεργεία κύλησε μέσα σε ένα σκηνικό φρίκης από καμένες λαμαρίνες και συντρίμμια. Τα μοιραία λάθη, ο ανθρώπινος παράγοντας, τα συστήματα ασφαλείας και τα μεγάλα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου έρχονται στο προσκήνιο, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι των γεγονότων.

Παράλληλα συνεχίστηκε, μέχρι αργά χθες, και η ταυτοποίηση των σορών από τους συγγενείς τους, στο Γενικό Νοσοκομείο με τη διαδικασία της λήψης DNA, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών αργότερα κατευθύνθηκαν προς τα ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί για να τους φιλοξενήσουν.

Έως το μεσημέρι η ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων που έχουν ανασυρθεί

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ταυτοποιηθούν οι σοροί των θυμάτων της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη που έχουν ανασυρθεί έως τώρα, με τη διαδικασία του Dna, από την αστυνομία σε συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που τηρείται σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών.

Με το πέρας της διαδικασίας, οι σοροί θα παραδοθούν τους συγγενείς τους. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναζήτηση και ο εντοπισμός και άλλων ανθρώπων που αγνοούνται, ή έχουν χάσει την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σημειώνεται πως η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σήμερα η έρευνα συνεχίζεται από τα σωστικά συνεργεία στο τρίτο βαγόνι. Διαασώστες και γερανοφόρα οχήματα επιχειρούν, ώστε να μετακινηθούν τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας για να μπορέσει η έρευνα να προχωρήσει.

Διαχειρίσιμη η κατάσταση των τραυματιών στα δύο νοσοκομεία της Λάρισα

Διαχειρίσιμη φαίνεται πως είναι η κατάσταση των τραυματιών του δυστυχήματος της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, οι οποίοι νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Εκτός από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και η κατάστασή τους είναι κρίσιμη, οι υπόλοιποι δεν κινδυνεύουν.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του γενικού νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Μπαργιώτας, τα χειρουργεία ολοκληρώθηκαν τη χθεσινή ημέρα και οι πρώτες βοήθειες δόθηκαν στο σύνολο των τραυματιών.

«Όλα τα τραύματα που εντοπίσαμε ήταν από την σύγκρουση των τρένων και η σοβαρότητα ποικίλει. Το συμπέρασμα είναι ότι στο νοσοκομείο δεν είχαμε περιπτώσεις πολλών βαριών περιστατικών που να κινδυνεύει η ζωή τους, πράγμα που σημαίνει πως το βλέμμα είναι πλέον στους αρκετούς νεκρούς που χάθηκαν στο σημείο του δυστυχήματος», σημείωσε ο κ. Μπαργιώτας.

Εξιτήριο για τους περισσότερους τραυματίες – Συγκινητική η προσέλευση για αιμοδοσία

Εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται αναμένεται να πάρουν σήμερα οι περισσότεροι τραυματίες από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ήδη, από χθες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μια γυναίκα που έφερε ελαφρά τραύματα, ενώ παραμένουν για νοσηλεία 13 ακόμα τραυματίες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, από χθες νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας ένας εγκαυματίας 21 ετών, ενώ προσήλθαν στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις 25 άτομα, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα, από τα οποία παρέμειναν για νοσηλεία δύο άτομα, ένας 50χρονος και μια γυναίκα 53 χρονών με εκδορές».

Σύμφωνα με τον Πέτρο Κετικίδη, μέλος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», τρία άτομα παραμένουν για νοσηλεία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, δύο γυναίκες 19 και 52 ετών κι ένας 2χρονος άνδρας και σήμερα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο. «Είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ευτυχώς με ελαφρά τραύματα από θραύσματα τζαμιών και εγκαύματα», εξήγησε.

Συγκινητική ήταν η προσέλευση, χθες το απόγευμα, στο ΑΧΕΠΑ, φοιτητών και πολιτών, που συμμετείχαν στην αιμοδοσία για να στηρίξουν τους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας. Από τις 5 το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο, περισσότεροι από 500 πολίτες προσήλθαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ -κυρίως φοιτητές, εκ των οποίων και πολλοί φίλοι των τραυματιών- προκειμένου να αιμοδοτήσουν.

Στον εισαγγελέα σήμερα ο σταθμάρχης Λάρισας

Στο μεταξύ στον εισαγγελέα αναμένεται να προσαχθεί σήμερα ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, για το  σιδηροδρομικό δυστύχημα  με τους δεκάδες νεκρούς (πολλοί ήταν φοιτητές όπως αναφέρεται), στα Τέμπη.

Ο σταθμάρχης που έχει συλληφθεί,  φέρεται ότι παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του.  Ο ίδιος κατέθετε την Τετάρτη πάνω από 4 ώρες στις αρμόδιες Αρχές, ισχυριζόμενος αρχικώς πως είχε ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες (όπως να γυρίσει το κλειδί για αλλαγή της ράγας που κινούνταν τα τρένα), αλλά δεν λειτούργησε το σύστημα.

Οδύνη και οργή από τους συγγενείς των θυμάτων

Ξεσπούν οι συγγενείς των θυμάτων που βρέθηκαν στη μοιραία αμαξοστοιχία με τους δεκάδες νεκρούς στα Τέμπη.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», συγγενής θυμάτων του μοιραίου δυστυχήματος, με προσπάθεια συγκράτησε την οργή της για τα όσα συμβαίνουν.

«Είμαι με τα ηρεμιστικά. 40 χρόνων ‘έφυγε’ ο σύζυγός μου και 5 χρόνων το παιδί μου. Ήταν στο πρώτο βαγόνι. Όλοι οι άνθρωποι που είναι εκεί, είναι άχρηστοι, να φύγουν. Βγαίνουν κάποιοι βουλευτές και μας λένε συλλυπητήρια. Να μου πούνε τι; Θα μου φέρουν πίσω το παιδί μου και τον άντρα μου; Να απολυθούν όλοι, είναι όλοι άχρηστοι».

Να αναγνωρίσω τι; Μια στάχτη

Η μαρτυρία της όταν κλήθηκε να αναγνωρίσει την οικογένειά της είναι αποκαλυπτική και συγκλονιστική.

«Και που πήγαμε (σ.σ. στο νοσοκομείο) τι είδα; Δεν βρήκαμε τίποτα, είδα το παιδί μου, τον άντρα μου; Είδα κάτι; Δεν μου πήραν DNA. Στάχτες πήρα και αποκαΐδια, δε μου έδωσαν τίποτα. Τι; Να αναγνωρίσω μια στάχτη; Δεν μπορώ να κηδέψω τον άντρα μου και το παιδί μου. Έπρεπε να ντρέπονται που βγαίνουν στις τηλεοράσεις. Ντροπή τους και αίσχος, μπορεί να ήταν μέσα στο βαγόνι τα δικά τους τα παιδιά».

Η ίδια λέει πως, όταν βρει τη δύναμη, θα κινηθεί νομικά.

«Δεν είμαι καθόλου καλά. Ακόμα ψάχνουν να βρουν τα παιδιά τους. Τι θα πούνε στις μανάδες αυτές;».

Έκτακτες αιμοδοσίες στην Αττική

Σε έκτακτη αιμοδοσία προχωρά σήμερα η Περιφέρεια Αττικής και κάποιοι δήμοι, προκειμένου να συνδράμουν στην ανάγκη που υπάρχει για τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σε έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία καλεί τους πολίτες ο δήμος Αθηναίων σήμερα, Πέμπτη 2 Μαρτίου, από τις 10:00 – 15:00:

1ο Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78) – Τηλ. για ραντεβού: 2103626587

2ο Δημοτικό Ιατρείο (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ, Νέος Κόσμος) – Τηλ. για ραντεβού: 2109239865

5ο Δημοτικό Ιατρείο (Σαρανταπόρου 4, Πατήσια) – Τηλ. για ραντεβού: 2102015510

Ο δήμος Ηλιούπολης ανακοίνωσε πως θα την πραγματοποιήσει στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου, καθημερινά από τις 8:30 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και το σαββατοκύριακο από τις 8:30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Έκτακτη αιμοδοσία για την κάλυψη των αναγκών των τραυματιών από την τραγωδία στα Τέμπη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα  Πέμπτη 2/3 στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15-17) από τις 9.00 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ.

Πηγή tovima

Σχόλια